Kineser irriterade på Googles beslut

Efter Googles beslut att överge sin kinesiska sökmotor och i stället placera en ocensurerad sökmotor i Hongkong har företaget fått skarp kritik från kinesiska myndigheter.

Googles beslut påverkar knappast kinesiska användare i dagsläget, men beslutet kan få negativa konsekvenser för Googles fortsatta affärer i Kina.

Google har lagt ner sin kinesiska sökmotor i Kina och erbjuder i stället sina användare att gå in på en kinesisk Googlesida i Hongkong.

Hongkong har egna lagar, pressfrihet och ett oberoende rättssystem. Att Google nu placerat sina servar där innebär att man kringgår de kinesiska myndigheternas krav på att filtrera bort oönskade sökträffar.

Däremot blir det knappast någon skillnad för kinesiska användare, eftersom känsliga internetsidor fortfarande blockeras av kinesiska myndigheters statliga brandvägg.

Förutom en mindre grupp av hängivna användare är den kinesiska opinionen negativ mot Google.

– Kina har lyckats framställa Google som ett företag som bryter mot kinesiska lagar, och det väcker nationalistiska känslor, säger Hong Bo som är oberoende IT-konsult i Peking.

Flera andra av företaget Googles tjänster blockeras redan i Kina, till exempel Googlegroups, Youtube och Blogger. 

IT-konsulten och internetveteranen Hong Bo befarar att även Gmail som är populärt bland kinesiska liberaler och intellektuella skulle kunna drabbas av störningar eller blockeras.

– Många tjänster har redan blockerats, och det är mycket troligt att fler kommer att blockeras i framtiden, säger Hong Bo, som också tror att det blir svårt för Google att marknadsföra andra produkter i Kina sedan man nu i praktiken brutit med den kinesiska regeringen.

När en sida blockeras av den statliga brandväggen går den fortfarande att nå genom att använda speciella programvaror, men det är en relativt liten del av användarna som har tid och intresse nog att skaffa dem, eller tillräckligt med pengar för att ha råd med en betald så kallad VPN-tjänst som ger dem fri tillgång till nätet.

Kinesiska myndigheter kontrollerar internet hårt av flera olika anledningar. Utomlands uppmärksammas ofta kommunistpartiets vilja att förhindra den stora allmänheten från att få tillgång till politiskt känslig information.

Men kontrollen av det kinesiska internet har också en ekonomisk sida.

Kontrollen hjälper inhemska IT-företag att utvecklas och behåller därmed vinsterna från till exempel sökmarknaden inom landet.

Medan Google är marknadsledande globalt, lyckades företaget aldrig särskilt bra i Kina. Här väljer fortfarande omkring 60 procent av användarna den inhemska, censurerade sökmotorn Baidu. 

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se