Industritjänstemännens parter gjorde upp först i årets avtalsrörelse Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Forskare om avtalsrörelsen

Splittring kan bli slutet för Industriavtalet

Att parterna står så långt ifrån varandra i avtalsförhandlingarna mellan IF Metall och arbetsgivarna kan leda till att arbetsmarknadsfrågorna blir en valfråga. Splittringen inom industrin i avtalsrörelsen kan leda till slutet för det så kallade Industriavtalet.

– Detta kan vara början av slutet för den här avtalsmodellen. Industriavtalet som sådant försvagas och industrins normerande roll försvagas ju också oavsett av vad som händer under den här avtalsrörelsen, säger arbetsmarknadsforskare Henrik Lindberg vid näringslivets forskningsinstitut Ratio.

I helgen kom arbetsgivarna överens med tjänstemännen och Sveriges Ingenjörer om ett nytt kollektivavtal. Men LO-facket IF Metall och arbetsgivarna står fortfarande långt ifrån varandra.

Det här är första gången facken varit splittrade i avtalsförhandlingar med industrin sedan samarbetsavtalet inom industrin kom till 1997.

Splittringen kan alltså visa att Industriavtalet är förlegat, menar Henrik Lindberg.

Förutom lönenivåerna står arbetsgivarna och IF Metall också långt ifrån varandra när det gäller frågan om bemanningsföretag och rätten till heltid.

Man tvistar alltså om två maktfrågor som inte handlar om löner, samma år som det är valår.

– De frågorna är generellt sett svårare att hantera än frågor om kronor och ören. Det kan ju till exempel leda till att de här frågorna politiseras och förs in i valrörelsen istället, säger Henrik Lindberg.

Vad skulle det betyda?

– En politisering av arbetsmarknaden, att parterna tappar lite av initiativet och att politikerna tar initiativet i stället i de frågorna och lagstiftar. Ungefär så som som vi hade under 1970- och 1980-talen.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".