Storbritannien

Toryledaren dundrar mot skandalpolitiker

Oppositionsledaren, de konservativas David Cameron reagerar i dag kraftfullt på den senaste skandalen i brittisk politik. Tre före detta ministrar från regeringspartiet Labour har stängts av från parlamentet sedan det avslöjats i ett tv-program i går kväll att de mot betalning var beredda att hjälpa företag att påverka regeringens politik.

David Cameron lovar nu skärpta regler om de konservativa vinner valet senare i vår. Han vill att det ska regleras hårdare hur före detta ministrar får agera sedan de lämnat regeringen.

Men han nöjde sig inte med det utan vill också att det omedelbart ska utredas vilka kontakter som de nu avstängda före detta ministrarna faktiskt haft med den nuvarande regeringen.

För tvärtemot premiärminister Gordon Brown så är inte David Cameron så säker på att regeringens politik inte har påverkats.

I tv-programmet där en reporter använde dold kamera avslöjades också att den konservativa parlamentsledamoten John Butterfill var beredd att hjälpa företag att påverka politiker.

Han sa att hans chanser att påverka skulle öka när han, som han trodde, skulle komma in i överhuset.

– Nej, John Butterfill kommer efter det här aldrig att få någon plats i överhuset, slog David Cameron fast i dag.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se