Dansk-afghansk överläggning. Foto: Ahmad Nazar/Scanpix.

Danmark ändrar Afghanistanstrategi

I fortsättningen kommer Danmark att tona ner sin roll i Afghanistan och utbilda afghanska soldater istället för att strida på egen hand. Det beskedet gav den danska utrikesministern Lene Espersen under ett besök i Kabul.

– Det här är en markant omläggning av den danska insatsen i Afghanistan, säger Lene Espersen, dansk utrikesminister sedan en månad tillbaka.

Tanken är att de danska trupperna skall börja utbilda en bataljon afghanska soldater.

Så småningom ska afghanerna också ta över de stridsuppgifter som nu ligger på danskarna. Men de danska soldaterna stannar kvar som stöd för de afghanska trupperna.

– Det handlar, säger utrikesminister Espersen, alltså inte om att lämna landet utan om att byta roll.

Danmark har omkring 750 soldater i Afghanistan och det innebär att Danmark har flest soldater i förhållande till landets storlek. Och med 31 stupade danskar har man också det största antalet dödade - också om man ser till landets storlek.

Till det här har kommit en ny debatt om mycket hög självmordsfrekvens hos soldaterna efter att de har kommit hem igen.

Insatsen har också kostat de danska skattebetalarna stora pengar och på senare tid har utgifterna skenat.

För tre år sedan låg den årliga kostnaden på omkring 350 miljoner danska kronor. Förra året var det en miljard och i år ännu mer.

Allt det här har skapat ett tryck på regeringen att trappa ned insatsen i Afghanistan, där Danmark har varit med i kriget ända sedan år 2002.

Och håller nu regeringens tidtabell för den nya strategin så ska den danska insatsen i Afghanistan redan nästa år handla om utbildning och stöd i stället för strid.

Christer Fridén, Köpenhamn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista