Kritik mot nya direktiv för Vattenfall

Regeringen kritiseras för att vara för otydlig och fokusera för lite på miljön i sina nya ägardirektiv för Vattenfall.

I går presenterade näringsminister Maud Olofsson nya ägardirektiv för Vattenfall. Men enligt Tomas Eneroth, Socialdemokraternas energipolitiska talesperson, är reglerna otydliga:

– Vår utgångspunkt måste vara att det riktigt långsiktigt hållbara och lönsamma är att få tydliga investeringar i förnybar energi och att Vattenfall ska vara  det ledande bolaget i Sverige och Europa.

– Här sänker regeringen ambitionsnivån och det är uppenbart att man har haft stora problem inom regeringen att komma överens. Resultatet kommer att bli en fortsatt svag styrning av Vattenfall och i huvudsak ett uppdrag för bolaget självt att tolka vad regeringen vill, säger han.

I de förra ägardirektiven, som var från 2005, stod det att Vattenfall ska vara ledande i omställningen till en ekologiskt och ekonomiskt hållbar svensk energiförsörjning. I den nya skrivningen finns två förändringar.

Det ena är att det inte längre står något om att Vattenfall ska vara ledande just i Sverige. Den förändringen har sin grund i att Vattenfall både har majoriteten av sina anställda och gör den största vinsten utanför Sverige .

Den andra förändringen, som bland andra Socialdemokraterna alltså kritiserar, är att det nu är bolagets avkastning som tydligare betonas. Dessutom ska företaget inte som tidigare vara ledande i miljöarbetet, utan vara ett av de bolag som leder. 

Men Lars Westerberg som är styrelseordförande för Vattenfall, ser ingen egentlig skillnad i hur miljöarbetet prioriteras nu jämfört med tidigare ägardirektiv:

– Vad det gäller lönsamhet så stod det även i de förra direktiven att det var inom ramen för affärsmässighet. Det stod redan då och det står nu.

Kommer det här att innebära några förändringar för er?

– Det blir tydligare alltihopa. ju färre tolkningar och ju tydligare direktiv, desto bättre är det, säger Lars Westerberg. 

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista