Kappahl gick sämre än väntat

Klädkedjan Kappahl överraskade i dag marknaden med ett resultat som var klart sämre än väntat. Vd Christian W Jansson förklarar det svaga resultatet med vädret.

– Det är svårt att kvantifiera vädrets effekt, men vi har påverkats ordentligt. Det är otvetydigt så att vi hade förberett oss för ett helt annat vårscenario än det sedan blev. Men när vi ser på mars månads start ser vi ett helt annat klimat. Konsumenterna har kommit ut och börjat handla på ett helt annat sätt, säger Christian W Jansson.

Men ni kanske borde ha haft andra saker i era butiker, som tjockare jackor, mer mössor, mer vantar?

– Jag tror att delar av det hade hjälpt, framför allt på barnsidan skulle det ha varit en fördel om vi hade haft det. Men det lätt att sitta med facit i hand och veta vad man skulle ha gjort.

Kappahls andra kvartal började första december och slutade sista februari och enligt Kappahls vd Christian W Jansson gick julhandeln bra men det kallas vintervädret gjorde att vårkläderna lämnades kvar på galgarna i butikerna.

Summa summarum gjorde det att bolagets vinst för perioden blev 54 miljoner kronor före skatt. Det är visserligen bättre än året före men långt sämre än de 90 miljoner kronor som analytikerna på marknaden hade räknat med.

Även om våren ser ut att vara på väg nu så tornar ju andra orosmoln upp sig.

Så sent som i går varslade Handelsanställdas förbund om strejk över påsk. Fyra av Kappahls butiker finns med och dessutom bolagets distributionscentral. Det är en plats som vd Christian W Jansson beskriver som Kappahls hjärta.

– Vi kommer att stänga de fyra butiker som är varslade, det finns inget alternativ, och vi kommer att stänga vår distributionscentral. På några få dagars sikt för det ingen nämnvärd betydelse, men sedan börjar det påverka oss och vid en utdragen konflikt kommer det att påverka oss väldigt, väldigt mycket, säger han.

Louise Andén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se