Tror mer på morötter.

Reinfeldt beredd ändra föräldrabonus

Uppdaterad: 18:00
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill förenkla jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen. En utvärdering visar att reformen inte har haft någon effekt på antalet pappadagar.

– Om det inte fungerar fullt ut som den morot som det är tänkt så är jag bereddd att både göra det enklare och förstärka effekten, därför att jag i grunden tror att detta behövs, säger statsministern.

Den första juli 2008 infördes bonussystemet som ska uppmuntra småbarnsföräldrar att dela mer lika på föräldraledigheten. Det handlar om maximalt 13 500 kronor per barn.

Men nästan två år efter att reformen infördes har inga förändringar skett. Papporna tog ut i genomsnitt 44,3 dagar både före och efter det att reformen genomfördes.

Statsministern säger att det är viktigt att papporna tar ut fler dagar än så, men han kan inte tänka sig fler så kallade pappamånader. I stället vill han alltså se förenklingar av jämställdhetsbonusen.

– Då får man diskutera med Försäkringskassan om alla blanketter verkligen behövs, om det finns något sätt att förenkla hanteringen eller om vi måste göra informationskampanjer om att den här möjligheten existerar. Alternativet till det är ju det rödgröna tänkandet om att tvångsmässigt fördela hur månaderna ska kunna tas ut i föräldraförsäkringen. Det är något som jag tycker inskränker människors frihet och möjlighet att styra över sitt eget liv och då tror jag mer på morötter, säger Fredrik Reinfeldt.

Men Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin köper inte statsministerns resonemang om morötter och piskor i jämställdhetspolitiken. Hennes dom över regeringens politik på det här området är hård.

– Regeringens jämställdhetspolitik har ju kokat ned till tre misslyckanden. De har ett ojämställt vårdnadsbidrag, de har en totalt misslyckad jämställdhetsbonus och de har sänkt skatten mer för män än för kvinnor.

Statsministern säger att pappamånaden är piskor och att jämställdhetsbonusen är morötter och att morötterna är bättre för jämställdhetspolitiken. Vad tänker du om det?

– Just de här morötterna är det uppenbarligen ingen som vill äta, för det är ju knappt någon som använder det. Pappamånader, alltså en jämställd föräldraförsäkring, det är modernt, det gör det möjligt för moderna familjer att ta ansvar gemensamt och det är det som är föräldraförsäkringen. Det tänker vi rödgröna bygga vidare på, säger Mona Sahlin.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Fråga

Reglerna i korthet

Jämställdhetsbonus kan ges till föräldrar med gemensam vårdnad om barn födda eller adopterade från och med den 1 juli 2008.

Båda föräldrarna måste först ha tagit ut sina 60 öronmärkta dagar, de så kallade pappadagarna. 270 föräldrapenningdagar återstår då och det är för dessa dagar som det går att ansöka om 100 kronor om dagen i jämställdhetsbonus.

Om föräldrarna delar exakt lika på dagarna, 135 dagar var, blir maxbeloppet per förälder 13 500 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".