Fadern till den mördade Mahmoud al-Mabhouh håller upp en bild på sin son. Foto: Hatem Moussa/Scanpix.

Storbritannien utvisar israelisk diplomat

Uppdaterad: 17:58
Storbritannien utvisar i dag en israelisk diplomat i protest mot att förfalskade brittiska pass användes vid mordet på grundaren av palestinska Hamas militära gren i Dubai i vintras.

I ett uttalande i parlamentet i eftermiddags sa den brittiske utrikesministern David Miliband att en brittisk polisutredning slår fast att det måste ha varit Israel som låg bakom förfalskningarna.

Den brittiska utredningen visar också att förfalskningarna gjorts på ett sådant avancerat sätt att allt pekar på att det måste ha varit den israeliska säkerhetstjänsten som utfört förfalskningarna.

David Miliband lägger däremot inte skulden för mordet på Israel men han fördömer i starka ordalag att brittiska pass förfalskats.

Polisen i Dubai däremot tvekar inte och lägger skulden för mordet på Israel. Efter att de misstänkta mördarna hade registrerats av ett flertal övervakningskameror är polisen i Dubai övertygad om det var den israeliska säkerhetstjänsten Mossad som utförde mordet på Mahmoud al-Mabhouh. Han tros ha varit i Dubai för att köpa in vapen till Hamas.

Alla som misstänks ha deltagit i mordkomplotten hade tagit sig in i Dubai på förfalskade pass, tolv av dem var brittiska pass. De pass som förfalskats tillhör samtliga brittiska medborgare som har utvandrat och nu är bosatta i Israel.

Israel har varken bekräftat eller förnekat att det är landets säkerhetstjänst som ligger bakom mordet.

Storbritannien och Israel har haft en liknande dispyt tidigare. För över 20 år sedan utvisades minst en israelisk diplomat sedan en israelisk agent ertappats med flera förfalskade brittiska pass.

Israel lovade då att det inte skulle upprepas. Nu kräver David Miliband en ny garanti från Israel.

Israels första kommentar till utvisningen är besvikelse över agerandet men att landet ska verka för stärkta relationer mellan länderna.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista