Franska regeringen efter valnederlaget

Skatt på koldioxid läggs på is

Frankrike begraver tills vidare idén om en koldioxidskatt. Det framgår i dag efter det att regeringspartiet UMP mötts för att slicka såren efter det svidande nederlaget i regionalvalet i söndags. Runt om i Frankrike strejkar många offentliganställda i dag.

Ilskan är stor över olika reformer och president Sarkozy har därför sagt att han kommer att slå ner på tempot. Koldioxidskatten tycks bli det första offret i hans planer.

I höstas sa president Sarkozy att koldioxidskatten skulle bli en historisk reform och franska medier rapporterade att han hade jämfört miljöskatten med avkolonialiseringen, med avskaffandet av dödsstraff och med legaliseringen av abort. Ett laddat tal om tankar på kommande generationer låg ute på hans hemsida.

Men nu backar högerpartiet UMP. Frankrike kan inte ensamt införa en skatt utan att ha andra länder med sig. Gruppledaren i parlamentet Francois Copé sa i fransk radio i morse att koldioxidskatten inte är prioriterad.

Kanske låg detta i korten redan före söndagens stora nederlag i regionalvalet, men helt klart har framgångarna för de rödgröna på regional nivå och även för Nationella Fronten med dess ledare Le Pen skakat om i presidentpalatset.

I går byttes arbetsmarknadsministern Xavier Darcos ut. Han stod som toppnamn för UMP i en region, men slogs ut med hästlängder av socialisternas kandidat.

Flera blickar nu framåt mot presidentvalet 2012. Socialisternas partiledare Martine Aubry börjar sticka upp som en snödroppe och också Nicolas Sarkozys bittraste fiende, den tidigare premiärministern Dominique de Villepin, vädrar morgonluft. Han tänker i juni etablera ett nytt konkurrerande parti på högerkanten.

Många understryker att det gångna valet endast rörde regionala poster, men sammantaget med ekonomisk kris, arbetslöshet, strejker, en ultrahöger som ruskar på sig igen och mycket låga förtroendesiffror, så försatte det president Sarkozy i en än tuffare sits.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se