Politiska krisen i Iran förvärras

I Iran hårdnar kampen mellan de reformvänliga politikerna och de konservativa islamska krafterna. Det religiösa väktarrådet stoppar ett lagförslag som skulle ge fler reforminriktade kandidater möjlighet att ställa upp i nästa månads parlamentsval.

I ett extrainkallat möte på söndagen beslöt det iranska parlamentet att ändra vallagen så att bara de som har begått uppenbara lagbrott kan hindras att från att kandidera i allmänna val.


Lagändringen skulle sätta stopp för det iranska religiösa väktarrådets beslut att bannlysa omkring 3 600 av de drygt 8 000 som vill kandidera i parlamentsvalet i slutet av februari.


Vägrar godkänna lagändring
Samma väktarråd, som ska granska alla parlamentsbeslut, vägrar godkänna lagändringen med motiveringen att den strider både mot Irans grundlag och mot islam.


De flesta av de kandidater som väktarrådet har satt stopp för är just reformvänliga politiker och rådets beslut ses som ett försök att hindra ett valresultat som skulle hota den makt som utövas av landets konservativa muslimer.


Det tolvhövdade väktarrådet kan alltså säga nej till alla beslut som det anser strida mot islam. Landets högste andlige ledare ayatolla Ali Khamenei står över både parlament, regering, president och väktarråd.


Parlamentariker sittstrejkar
Beslutet att förvägra tusentals politiker från att ställa upp i parlamentsvalet har utlöst häftiga protester i Iran. Flera demonstrationer och sittstrejker har ägt rum i parlamentet och flera regeringsledamöter är beredda att avgå.


President Mohammad Khatami, som tillhör det reformvänliga lägret, har försökt få väktarrådet att ompröva bannlysningarna men istället fortsätter nu maktkampen och den politiska krisen i Iran blir allt djupare.


Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se