Per Bardh. Foto: Louise Andrén Meiton/SR.
LO:s avtalssekreterare:

Svenskt Näringsliv dödar Industriavtalet

LO:s avtalssekreterare Per Bardh säger att Svenskt Näringsliv medvetet saboterar avtalsförhandlingarna och dödar industriavtalet. Uttalandet görs efter det att Svenskt Näringsliv gett klartecken till sina medlemmar att förhandla trots att det inte finns någon hel uppgörelse inom industrin.

Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv, säger att det finns ett riktmärke för andra branscher att förhandla fram nya avtal.

– Vi har gett våra förbund klartecken att förhandla utifrån de här nivåerna. Sedan har vi sagt att det inte behöver vara "blåkopieavtal" utan man måste kunna hitta de frågor som är specifika inom respektive avtalsområde, man det är klart att vi har en norm att utgå från nu, säger han.

Industrin är av tradition lönenormerande. Sedan Industriavtalet kom till 1997 har industrins parter fram tills nu gemensamt kommit överens om nya kollektivavtal.

Men i helgen träffade tjänstemännen och ingenjörerna avtal med arbetsgivarna inom industrin.

Däremot finns fortfarande finns inget avtal med industrins största fackförbund IF Metall.

Trots att det fortfarande saknas anser arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv att det alltså är fritt fram för övriga branscher att börja sluta avtal.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh är mycket kritisk till Svenskt Näringslivs ställningstagande.

– Jag tolkar i alla fall Christer Ågrens uttalande som att han mer eller mindre dödförklarar Industriavtalet och att det räcker med att ett enskilt tjänstemannaförbund eller ett enskilt LO-förbund i framtiden träffar avtal. Men det kommer LO-förbunden aldrig att acceptera, säger han.

Arbetsmarknadsforskare Henrik Lindberg vid näringslivets forskningsinstitut Ratio menar att splittringen inom industrin kan visa på att Industriavtalet är förlegat.

– En konsekvens är ju att Industriavtalet som sådant försvagas och industrins normerande roll försvagas ju också oavsett av vad som händer under den här avatslrörelsen. Så detta kan vara början på slutet för den här avtalsregimen, säger han.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".