Cancersjuka äldre får inte rätt vård

Cancer drabbar framför allt äldre. Men både vården och forskningen riktar sig främst till de yngre. Det händer till och med att cancerpatienter inte får behandling bara för att de är gamla, visar Cancerfondens årliga rapport.

– Man tror att äldre patienter inte klarar den behandlingen, men då ska vi veta att många patienter i dag är friskare och starkare och klarar mer behandling än vad man har trott, säger Ursula Tengelin, Cancerfondens generalsekreterare.
 
Vad får det för konsekvenser?

– Det får konsekvenser i form av lidande och kanske förkortad livslängd.

I dag presenterar Cancerfonden sin årliga rapport för cancerläget i landet. Rapporten visar att över 50 000 personer fick diagnosen år 2008 och nästan 22 000 patienter dog i sjukdomen samma år.

Vanligaste former är, liksom tidigare år, bröstcancer hos kvinnor och prostatacancer hos män. Men flest dör i lungcancer.

Cancerfonden spår att allt fler kommer att få den dödliga sjukdomen, eftersom vi blir allt äldre. Cancerrisken ökar ju med åldern. Men både vården och forskningen är inriktad på de yngre.

Här är några exempel:
En studie i Örebro visade 2006 att cancerpatienter som är över 70 år gamla får sämre behandling i hela vårdkedjan:

* Tumören upptäcks senare och är därför större.

* De undersöks mer sällan och därför blir behandlingen sämre.

* De får mer sällan bröstbevarande kirurgi och strålbehandling.

En annan studie visar att nästan alla yngre patienter med akut leukemi fick den viktiga undersökningen cytogenetik. Bland patienterna över 70 år undersöktes bara hälften. Medan 92 procent av de yngre fick remiss, fick bara 40 procent av de äldre.

Socialstyrelsen rekommenderar att kvinnor mellan 40 och 74 år regelbundet kallas till mammografi. Men flera landsting struntar i rekommendationen och sätter stopp för undersökningarna mycket tidigare.

De senaste decennierna har dödligheten i bröstcancer sjunkit i alla åldersgrupper upp till 70. För kvinnor över 80 har dödligheten där­emot ökat.

Listan på underbehandling av äldre kan göras ännu längre. Ibland får de ingen behandling alls vid till exempel lungcancer eller prostatacancer. Ofta är förklaringen att behandlingen är för tuff.

– Vet vi verkligen hur påfrestande det är? De studier som görs inkluderar inte den typen av patienter så vi har inte den evidensbaseringen utan det är en erfarenhet, en så kallad empirisk kunskap till stor del, säger Ursula Tengelin.

Det är det som är det stora problemet, anser Cancerfonden, att forskningen testar nya mediciner framför allt på de yngre.

– Trots att över 60 procent av alla cancerdiagnoser ställs på patienter på över 65 år, ser vi till exempel till kliniska prövningar där man prövar ut nya behandlingsformer så är det en väldigt låg procent som är äldre.

Möjliga förklaringar är att äldre patienter är multisjuka och därför svårare att ha med i en studiegrupp. Det är billigare för läkemedelsbolagen att testa patienter med enbart cancer.

Cancerfonden, som bland annat finansierar forskning, skulle kunna tvinga fram större deltagande av äldre i cancerstudier, men det tycker inte Ursula Tengelin är en bra idé.

– All erfarenhet visar att den fria forskningen i nationell konkurrens är överlägsen öronmärkning. Däremot kan vi driva frågorna precis som vi gör nu, säger Ursula Tengelin.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Fakta - Cancerfondens rapport 2010

De vanligaste cancerformerna 2008:
Prostatacancer - 8 740 fall (17,0%)
Bröstcancer - 7 301 fall (14,2%)
Hudcancer (exkl malignt melanom) - 4 529 fall (8,8%)
Tjocktarmscancer - 3 970 fall (7,7%)
Lungcancer - 3 376 fall (6,6%)
Malign Melanom i huden - 2 598 fall (5,0%)

Vanligaste bland män
Prostatacancer (32,8%)
Hudcancer exkl malign melanom (10,0%)
Tjocktarmscancer (7,3%)

Vanligaste bland kvinnor
Bröstcancer (29,4%)
Tjocktarmscancer (8,2%)
Hudcancer exkl malign melanom (7,5%)

Cancer 2008
Diagnostiserade fall: 51 528
Insjuknade män per 100 000: 613
Insjuknade kvinnor per 100 000: 486
Antal dödsfall år 2007: 21 840
Döda av lungcancer: 3 439
Döda av prostatacancer: 2 470
Döda av tjocktarmscancer: 1 828
Döda av bukspottkörtelcancer: 1 536
Döda av bröstcancer: 1 495

Tre vanligaste cancersjukdomar inom EU
Bröstcancer: ca 320 000 fall
Tjock- och ändtarmscancer: ca 310 000 fall
Prostatacancer: ca 310 000 fall
I EU dör flest cancersjuka i lungcancer (männen) och av bröstcancer (kvinnor).

Källa: Cancerfondsrapporten 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista