USA tonar ned sin närvaro i Georgien

Den amerikanske utrikesministern Colin Powell inleder på måndagen ett tvådagarsbesök i Moskva. Han ska träffa ryske presidenten Vladimir Putin och framförallt lugna ryssarna när det gäller det amerikanska engagemanget på deras bakgård Georgien.

Det blir inga permanenta amerikanska militärbaser i Georgien men amerikanska militärexperter kommer att fortsätta träna georgisk militär i antiterrorbekämpning. Det är ett av den amerikanske utrikesministern Colin Powells budskap till Ryssland.


På måndagen träffar Powell både försvarsministern Sergej Ivanov, utrikesministern Igor Ivanov och president Vladimir Putin.


Powell direkt från Georgien
Powell kom sent på söndagskvällen direkt från Tbilisi och installationen av Europas yngste statschef presidenten Micheil Saakasjvili.


Den nye presidenten sade i sitt installationstal att hans land ska styras mot väst med medlemskap i EU och Nato och goda relationer med USA.


När det gäller Ryssland är osäkerheten större. Ryssarna vill behålla inflytande över Georgien, inte lämna sina militärbaser och oroas över att president Saakhasvili agerar för självständigt.


Ska lugna Putin
En huvuduppgift för Powell är att försäkra Putin om att USA inte tänker ta över bergslandet i Kaukasus.


Andra frågor på dagordningen gäller brister i demokratin, ryska företags eventuella samarbete med Saddam Husseins regim och ytterligare antiterrorsamarbete i Centralasien.


Colin Powell lämnar Moskva på tisdag.


Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se