Vill tona ner skattehot.

Borg försökte lugna idrottsrörelsen

Finansminister Anders Borg (M) försökte under eftermiddagen lugna oroliga inom Föreningssverige. Det finns två skatteförslag som innebär att ideella föreningar måste börja betala moms och skatt för en del av sina intäkter.

Finansministern bedyrade att Föreningssverige inte ska drabbas.

– Syftet är naturligtvis inte att höja skatten för föreningsliv och idrottsrörelse. Det har vi inget intresse av, säger Anders Borg.

Ändå hävdar de att det blir fallet om detta går igenom?

– Då ska vi naturligtvis inte genomföra det så att det blir fallet. Det måste vara utgångspunkten.

De lugnande orden framförde Anders Borg under en interpellationsdebatt i riksdagen under eftermiddagen som på åskådarplats följdes av Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

– Jag är betydligt lugnare nu, men vi har fortfarande inte sett effekterna av detta. Det väntar vi på för det är ändå handling som räknas i slutändan. Men jag tycker att signalerna, och det var finansministern väldigt tydlig på, är att förbättra och inte försämra, säger hon.

Skatteförslagen handlar om att införa inkomstskatt och moms på ideell verksamhet, att anläggningar som ridhus kan komma att momsbeläggas och att ideella föreningar, som hjälporganisationer eller idrottsföreningar som anordnar lotterier, loppisar eller korvförsäljning, ska beskattas om försäljningen överstiger 25 procent av föreningens totala inkomster

Det är något som skulle innebära ett dråpslag för Sunderby SK i Luleå.

– I våra beräkningar så tror vi att det i första skedet handlar om mellan 80 000 och 100 000 kronor som skattebelastningen blir, säger klubbens ordförande är Max Lindgren.

Men enligt finansminister Anders Borg ska Max Lindgren inte behöva vara orolig.

Förslagen är inte färdigberedda i regeringskansliet och mycket kan ändras. Det är inte heller bråttom att fatta några beslut, det kommer i varje fall inte hinnas med före valet.

Borg betonade att Sverige måste göra något åt momsreglerna, eller mervärdesskattereglerna, eftersom EU kräver det.

– Vi har inte något EU-krav på oss att förändra reglerna vad det gäller hyresmomsen, så det får vi titta på om vi vill gå vidare med de förslagen. Sedan har vi frågan om finansieringskällor och där har vi en hävdvunnen rätt som vi i princip kan stå fast vid. Där behöver vi heller inte genomföra några förändringar om vi inte hittar bra vägar framåt.

– Sedan har vi då mervärdesskattereglerna. Då måste vi titta på dem gentemot samhällets samlade stöd till folk- och idrottsrörelsen så att vi här inte får en försämring för dem som driver verksamhet ute i föreningarna, säger finansminister Anders Borg.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista