Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Storstadsbo släpper ut minst koldioxid

Personer som bor i glesbygd släpper i genomsnitt ut mer koldioxid än invånarna i en stad. Ändå är det miljösatsningar i städerna som leder till störst resultat i form av lägre utsläppsnivåer, visar en rapport från Världsnaturfonden, WWF.

– Städer spelar en väldigt viktig roll för vår möjlighet att lösa klimatutmaningar. Och om man investeringar i klimatsmarta, effektiva lösningar, så kan städerna göra det möjligt för folk att leva mycket mer klimatsmarta liv, säger WWF:s generalsekreterare Lasse Gustavsson.

Det är i städerna man ser de största koldioxidutsläppen i dag. Trots att en stadsbo i genomsnitt bidrar med lägre utsläpp än en glesbygdsbo lönar det sig därför bättre på att satsa på klimatsmarta investeringar i städerna, eftersom fler bor där. Och det kan vara i form av bättre kollektivtrafik och ett miljömedvetet byggande.

Men också i glesbygden går det att göra förändringar, framförallt när det gäller transporterna. Där kan insatser som främjar samåkning och förnyelsebara drivmedel vara två viktiga saker att satsa på.

I undersökningen har man tittat på hur mycket koldioxid människor släpper ut i olika kommuner i Sverige. De delar man har fokuserat på är mat, bostäder, transporter och övrig konsumtion, där exempelvis kläder inkluderas.

Där har man också tagit hänsyn till utsläpp som sker när en vara tillverkas och fraktas.

– Om du bor i en storstad i dag, då har du ett mindre avtryck på klimatet från din energiförbrukning, men du har ett större avtryck på grund av dina andra konsumtionsvanor. Storstadsbor har i genomsnitt mera pengar och konsumerar mer, till exempel kött, som har stor påverkan på klimatet. Om du bor i glesbygd har du å andra sidan en större elräkning för ditt hus och du har en transportbelastning på klimatet som är större än storstadsborna har, säger Lasse Gustavsson.

Yvonne Karlsson, kund i en matbutik i Stockholm, funderar inte så mycket över hur klimatet påverkas beroende på vad hon stoppar ned i korgen.

– Jag är väl lite dålig på det. Det är ett dåligt samvete jag har, att jag kanske inte gör det tillräckligt.

Varför gör du inte det?

– Ja, kan det vara tidsbrist kanske? Det är väl så att man inte tänker sig för, utan man handlar det gamla vanliga, säger Yvonne Carlsson.

Karin Johansson
karin.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".