1 av 2
"Har de inte stängt ert företag än? Då kommer Enade Ryssland snart till er". Foto: Fredrik Wadström/SR.
2 av 2
Aleksandra Smirnova. Foto: Fredrik Wadström/SR.

Krisen i Ryssland slår hårt i Kaliningrad

I Ryssland förväntas arbetslösheten fortsätta att stiga. En av de värst drabbade regionerna är Östersjöenklaven Kaliningrad.

De mest pessimistiska prognoserna talar om att ytterligare 1,5 miljoner ryssar kan bli av med jobbet under 2010 vilket skulle innebära mer än 12 procents öppen arbetslöshet.

I Kaliningrad har några hundra personer har samlats för den återkommande protestaktionen som varje vecka hålls utanför den regionala regeringsbyggnaden.

En av deltagarna, Dmitrij, håller ett plakat med texten "Har de inte stängt ert företag än? Då kommer Enade Ryssland snart till er".

Det dominerande politiska partiet Enade Ryssland anklagas av sina kritiker för att ha skapat en korrumperad byråkrati som tar död på små och mellanstora ryska företag.

– Det är i praktiken omöjligt att ägna sig åt laglig affärsverksamhet eftersom det inte lönar sig, säger Dmitrij.

När Rysslands regering höjde avgifterna för bilimport var det menat som ett stöd till den krisande inhemska bilindustrin i Volga-området.

Men importavgifterna på bilar har slagit hårt mot Kaliningrad där många har haft sin försörjning från införsel av bilar från de omkringliggande EU-länderna.

Inne i Kaliningrads regeringsbyggnad sitter regionens ekonomiminister Aleksandra Smirnova. Hon tror att de som demonstrerar inte alltid vet hur enklavens ekonomi fungerar men Smirnova tycker ändå att gatuprotesterna måste tas på allvar.

– Om människor blir av med jobbet går de ut på gatan och det är i sig en signal om att det är något som inte görs på rätt sätt, säger Aleksandra Smirnova.

Eftersom Kaliningradregionen har landgräns till Polen och Litauen men inte till övriga Ryssland tycker Smirnova att den enda hållbara framtidssatsning är export till EU. Men dit har Kaliningrad ännu en bit kvar.

– Vi håller på och lägger om vår ekonomi mot att bli mer exportinriktad men fortfarande arbetar det flesta av våra företagen mot den ryska marknaden, säger Kaliningradregionens ekonomiminister Aleksandra Smirnova.

Fredrik Wadström, Kaliningrad
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".