Christer van der Kwast
van der Kwast:

"Quick fälldes på goda grunder"

Åklagare Christer van der Kwast kommenterar nu i en tv-intervju för första gången den senaste kritiken mot rättsprocessen mot Tomas Quick, där det bland annat visat sig att benrester som använts som bevisning var något annat.

Men enligt van der Kwast finns fortfarande bevis som talar mot Quick.

– Det tillkommer hela tiden saker som kommer att ingå i en förnyad prövning och jag är självklart helt öppen för att det också kan leda till olika resultat i slutändan. I dag ska man nog vara försiktig med att förutse att allting plötsligt ska gå åt andra hållet. Här ska alltså inte bara resning beviljas i åtta mord, utan han ska också frikännas i en kommande rättegång, säger van der Kwast, till TV8-programmet Angeläget.

Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, är dömd för åtta mord, men har tagit tillbaka alla sina tidigare erkännanden. I december beviljades han resning i ett av fallen, som gäller mordet på en israelisk student.

Den senaste veckan har flera nya omständigheter kommit fram, bland annat uppgifter om utredningsmaterial som visar att Quick ljugit när han erkänt flera mord inte togs upp i rätten.

Enligt ett preliminärt utlåtande från Statens kriminaltekniska laboratorium var bevisningen som användes i rättegången om mordet på en nioårig flicka i Norge felaktig. Det rörde sig inte alls om benbitar från en ung människa som rätten då slog fast.

– Jag har lite svårt att se att det är någon självklarhet i detta att bara för att den här saken faller bort omedelbart skulle säga att det är resningsskäl. Tingsrätten har ju lagt stor vikt vid helt andra omständigheter, säger Christer van der Kwast.

Men trots de nya uppgifterna säger Christer van der Kwast att han fortfarande anser att det fanns skäl för de fällande domarna. Han tror att många har en felaktig bild av den bevisning som fanns.

– Jag tycker att tingsrätterna har, på mycket goda grunder fällt Thomas Quick. Det är ju domstolarna som avgör. Min roll som åklagare är att presentera ett material för avgörande. Jag är inte den som dömer, det är faktiskt domstolarna, säger tidigare överåklagare Christer van der Kwast.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Hela intervjun sänds i programmet Angeläget med Adaktusson i kväll i TV8.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".