Över halv miljon har utnyttjat rut och rot

I dag har de första av årets 7,4 miljoner deklarationsblanketter börjar skickas ut till alla skattskyldiga. I dag presenterar Skatteverket också nya siffror över de omdebatterade rut- och rotavdragen.

Det är över en halv miljon svenskar som har utnyttjat avdraget för rot-och hushållstjänster. Siffran är exakt 561 110 och värdet på skattereduktionen är 6,5 miljarder kronor, men beräknas växa ytterligare fram till deklarationsdags den 3 maj.

Det beror på att den som utnyttjat avdraget under första halvåret 2009 själv måste fylla i uppgiften. Avdrag efter 1:a juli 2009 får rabatten direkt på fakturan från företaget och den står förtryckt i deklarationen.

123 240 personer har fått förtryckta uppgifter i deklarationen för skattereduktion för hushållsarbete, det som brukar kallas rut, medan 421 706 personer har förtryckta uppgifter för rot-arbete och 26 538 personer för både rot och rut.

Den som har fått skatteavdrag för hushållsarbete har i snitt fått 3 000 kronor i reduktion, medan den som fått för rot-arbete har fått i genomsnitt 13 000 kronor.

I år gör Skatteverket extrakontroller av bland annat avdrag för resor till och från arbetet och försäljning av aktier och bostäder. Det är många som gör fel där.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista