Klartecken för jakt på skattesmitare

Skatteverket har fått klartecken att gå igenom hundratusentals bankkortstransaktioner för att försöka spåra pengar gömda i skatteparadis.

Det handlar om bankkort utfärdade på exempelvis Kajmanöarna i Västindien, men som används regelbundet här hemma i Sverige.

– Vi får alltså reda på hur ofta den här personen använt kortet, vilka belopp. Det kan leda till att vi startar en utredning för att ta reda på varifrån pengarna kommer ifrån, om det finns några skattepliktiga inkomster, säger Leif Rosenfeld på Skatteverket.

Genom att kartlägga hur ett bankkort utfärdat av en bank på till exempel Kajmanöarna används i Sverige hoppas Skatteverket kunna hitta undangömda pengar.

För används kortet dagligen och kanske i mataffärer och för att köpa kläder finns det skäl att tro att ägaren till kortet lever i Sverige och alltså borde betala inkomstskatter eller kapitalskatter här, trots att pengarna finns i Västindien.

Senast Skatteverket inledde en granskning av sådana transaktioner var för elva år sedan.

- Förra gången gav det i resultat knappt 500 miljoner i skatt och skattetillägg, säger Leif Rosenfeld.

Den här gången blir granskningen mer omfattande, enligt Skatteverket, som hoppas att svenskar kanske med en förmögenhet gömd utomlands självmant ska ge sig till känna och därmed slippa betala dryga skattetillägg.

Det internationella trycket har ökat kraftigt på de så kallade skatteparadisen de senaste åren.

Flera länder, däribland USA, har legat på hårt för att få ut uppgifter om undangömda tillgångar i främst Schweiz.
 
Alla nordiska länderna har sedan två år tillbaka undertecknat avtal med en rad skatteparadis som ger bättre insyn.

Swedbanks dotterbolag Babs är ett av de företag som nu tvingas lämna ut information om korttransaktioner till Skatteverket.

Swedbank vägrade först och tog ärendet ända upp till regeringsrätten. Men härom veckan kom beskedet att uppgifterna ska lämnas ut.

– Från Swedbanks sida valde vi att pröva integritetsfrågan, precis som vi värnar om våra egna kunder värnar vi andra bankers kunders integritet. Det andra är att vi som Mastercard faktiskt äger den information som finns på de utländska bankkorten vilket innebär att vi måste ha deras tillstånd för att lämna ut information, säger Anna Sundblad, pressansvarig på Swedbank.

Men nu tvingas ni göra det i alla fall?

– Ja absolut, nu är det en dom på det, säger Anna Sundblad.

– Vi har gjort den bedömningen som lagstiftaren anvisar till oss att göra en avvägning mellan kontrollintresset och integriteten. Vi har samma uppfattning som även domstolarna kom fram till, att kontrollintresset väger tyngre i de gär sammanhangen, säger Leif Rosenfeld, verksamhetsutvecklare Skatteverket.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista