Minst två veckor innan vattnet är tillbaka

Sedan snart två veckor är större delen av Öckerö kommun torrlagd. 6 500 personer på sex av kommunens öar har inget eller mycket lite vatten i kranarna. Och det lär dröja i minst två veckor innan problemet är åtgärdat.

I Björkö hamn finns fem stora vattentankar, dusch, toalett och tvättstuga för öborna.

– Ju längre tiden går växer behovet, säger Björn Aldén, som är vattenvakt i Björkö hamn. Han ser till att de fem vattentankarna är fulla och kollar att tvättmaskinerna fungerar som de ska. Större delen av björköborna har nämligen fått vänja sig vid att vara utan vatten.

– Jag har inte haft en droppe sedan torsdagen förra veckan, säger Ines Thorsell, björköbo.

Hur går det?

– Det går. Men jag är inte glad. Jag orkar inte bära några tunga spänner med vatten, jag har ont i ryggen.

– Det är besvärligt, speciellt familjer med småbarn och äldre, säger Björn Aldén.

Den nionde mars upptäcktes en vattenläcka på den ena av de båda undervattensledningar som försörjer öarna med vatten. Efter några dagar var läckan lokaliserad och lagad men när man släppte på vattnet märkte man snart att det läckte på fler ställen, berättar kommunens informatör Robert Lindberg.

– I slutändan var man tvunget att fatta beslutet, ska vi fortsätta att försöka reparera den eller ska man investera i två nya sjöledningar, säger Robert Lindberg.

Vad händer nu framöver?

– Det är två nya sjöledningar beställda och anläggningstiden är beräknad till minst två veckor, under tiden arbetar kommunen med vattenförsörjning i tankar till de öar som är drabbade plus att de även ska ha tillgång till dusch, wc och tvättmaskin.  

Men kommuninnevånarnas tålamod är hårt prövat. Kristina Ahlberg blev inte glad när hon fick höra att det skulle dröja ytterligare två veckor innan vattnet kommer tillbaka.

– Luften gick faktiskt ur mig då, säger hon.

25 liter står det på dunken, hur länge räcker det?

– Två dygn kanske. Man lär ju sig att leva utan vatten, nu får vi lära oss att diska med lite vatten och inte skölja så noggrant, säger Kristina Ahlberg.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".