Lämnar Vita huset.

Kort middag i Vita huset för Netanyahu

Uppdaterad: 07:12
Efter toppmötet mellan Israel och USA i natt är det fortfarande stora frågetecken över vilket förtroende USA egentligen har för den israeliska regeringen, efter Israels besked om nya bosättarbostäder.

Inga glada leenden, handlag eller ryggdunkar. Inte ens en presskonferens. Mötet mellan USA:s president Barack Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu följde inte mallen för toppmöten i Vita huset.

När den israeliske ledaren kom var målsättningen att mildra de diplomatiska irritationer som uppstod när Israel tillkännagav bygget av nya bostäder i östra Jerusalem, bråket anses vara det värsta på många år mellan länderna.

Först handlade det om tillkännagivandet av 1 600 nya bostäder, ett tillkännagivande som kom samtidigt som USA:s vicepresident Joe Biden besökte Jerusalmen sedan USA lyckats förmå palestinierna att gå med på nya förhandlingar. De nya bostäderna visade sig ingå i ett ännu större byggprojekt om 50 000 bostäder.

Inför mötet med Obama försvarade Netanyahu de israeliska byggplanerna i östra Jerusalem. I ett tal inför en proisraelisk lobbygrupp i Washington sa han att Jerusalem utan tvekan är judiskt.

– Det judiska folket byggde Jerusalem för 3 000 år sedan, och det judiska folket bygger Jerusalem i dag.

USA ser allvarligt på byggplanerna och israelisk media rapporterar att USA:s utrikesminister Hillary Clinton använt vad man kallar "ett mycket starkt språk" i tidigare samtal med Netanyahu.

Nattens möte mellan Obama och Netanyahu hölls bakom stängda dörrar, i minst en och en halv timme och hittills har ingenting läckt ut från mötet. Men klart är att Netanyahu var kvar i Vita huset i två timmar till, troligen ytterligare en runda samtal med Obama - men det har inte bekräftats.

Ytterligare en skugga kastades över mötet sedan Israel gett klartecken till 20 lägenhetsbyggen i östra Jerusalem på en omtvistad plats där det tidigare legat ett palestinskt hotell.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista