Japansk export har vind i seglen

Exporten från Japan ökar snabbare än vad den har gjort på 30 år, uppger landets finansdepartement.

I februari exporterade Japan bland annat bilar och elektronik för totalt motsvarande 420 miljarder kronor - en ökning med 45 procent jämfört med februari i fjol.

Trots alla larm om säkerhetsproblem beskrivs framför allt den japanska bilexporten till USA som "robust" under februari. En del bedömare säger i dag att detta är en del av en uppåtgående trend för japansk export. Ökar gör också efterfrågan på japansk elektronik runt om i övriga Asien.

Det är numera framför allt Asien som driver Japan, världens näst största ekonomi. Över hälften av japansk export går till övriga Asien, och inte oväntat är Kina den största handelspartnern där.

Men Japans finansdepartement påpekar nu att även om exporten verkar återhämta sig är den fortfarande bara 70 procent av genomsnittnivån året före augusti 2008, då den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollapsade och den globala finanskrisen utbröt.

När det gäller exportökningen för bilar och bildelar varnar en japansk analytiker i dag för att det kan röra sig om en tillfällig förbättring, när utländska kunder bygger upp sina lager.

Även om dagens exportsiffror från Tokyo tolkas försiktigt optimistiskt finns ändå osäkerheten kvar om vad Toyotas återkallelse av bilar kommer att betyda.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se