Det ljusnar. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Volvo får leverera fler lastbilar

Svensk tillverkningsindustri ser ganska ljust på framtiden, enligt Konjunkturinstitutets nya barometer. Till exempel ökar Volvos leveranser av nya lastbilar – för första gången på nästan ett och ett halvt år.

Volvo hör till de svenska företagskoncerner som har drabbats allra hårdast av finanskris och lågkonjunktur. När läget var som värst förra året hade Volvo tappat över halva sin försäljning av lastbilar, men nu kan presschefen Mårten Wikforss äntligen visa en rapport om en ökning.

– Totala antalet leveranser är upp cirka 11 procent, jämfört med februari förra året. Fortfarande är det dock på väldigt låga nivåer. Ska man hitta motsvarande tal får man gå tillbaka till 2002. Så det är låga nivåer, men upp och vi närmar oss nu en normal lågkonjunktur, säger Mårten Wikforss.

Svensk tillverkningsindustri generellt har haft en kraftig ökning av sina order på senare tid, enligt Konjunkturinstitutets så kallade konfidensindikator för mars månad.

Tillväxten gäller framför allt företag riktade mot exportmarknaden, så som Volvo. Volvo lämnar aldrig prognoser om framtiden, men enligt presschefen sker tillväxten bara i vissa delar av världen.

– Asien och Sydamerika går väldigt starkt. Samtidigt är Europa fortsatt väldigt svagt och på låga nivåer som vi inte sett sedan början av 2000-talet. Även Nordamerika står still. Så det är en tudelad värld, säger Mårten Wikforss.

Så långt Volvo. Svenskt näringsliv i stort ser lite ljusare på det ekonomiska läget i mars än vad man gjorde i februari, enligt Konjunkturinstitutet.

Om man även räknar med hushållen så ligger den genomsnittliga bedömningen av ekonomin på en stark nivå.

Däremot inte så stark som marknaden hade räknat med, och Konjunkturinstitutets så kallade barometerindikator sjönk faktiskt lite i mars jämfört med februari.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista