Hushållen allt mer optimistiska

De svenska företagen och hushållen fortsätter att ha en stark syn på den egna och den svenska ekonomin i mars. Det här framgår av Konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet, KI.

I mars sjönk visserligen barometerindikatorn, som ger en sammanfattande bild av svensk ekonomi, men den ligger samtidigt högre än vanligt.

Och mest optimistiska är hushållen. Hushållen har nu en mer positiv uppfattning än brukligt både när det gäller den egna ekonomin, svensk ekonomi i stort liksom när det gäller arbetsmarknaden.

I marsmätningen räknar hushållen med en inflation på 2,6 procent på tolv månaders sikt, jämfört med 2,3 procent förra månaden.

Även ränteförväntningarna stiger. Hushållen räknar med en rörlig bostadsränta på 2,82 procent på ett års sikt jämfört med 2,56 procent i februari.

När det gäller näringslivet konstaterar KI att tilltron till den egna framtiden nu har stigit tolv månader i rad och ligger klart över det historiska genomsnittet. Byggindustrin och tjänstenäringarna bidrog i positiv riktning, medan optimismen sjönk något för detaljhandeln.

Bland de mest positiva signalerna kommer från tillverkningsindustrin som rapporterar om ökad orderingång för de senaste månaderna där exportmarknaden haft en särskilt stark tillväxt.

Även produktionsvolymen har höjts betydligt, medan sysselsättningen har fortsatt att minska något. Industrin räknar med fortsatt stigande produktion de närmaste månaderna och en stabilisering av sysselsättningen.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista