1 av 2
Få väljare tycker heltäckande slöjor är en viktig valfråga. Foto: Fred Ernst/Scanpix.
2 av 2
SIFO: Vilken eller vilka frågor eller samhällsproblem är viktigast för dig i valet?
Sifo/SR:s valfrågeundersökning

Heta debattämnen inga stora valfrågor

Jobben, vården och skolan är valets viktigaste frågor. Det visar en undersökning som Sifo gjort för Sveriges Radio. Flera andra starkt kontroversiella frågor upptar mycket av debatten i tidningar och på nätet, men de betyder inte mycket för de flesta väljare.

Fildelning och FRA:s signalspaning har varit brännheta debattämnen och periodvis totalt dominerat den politiska debatten på nätet. Det är också den fråga som Piratpartiet hoppas ska ge partiet en biljett till riksdagen i höst. Men det är bara en procent av svenska folket som tycker att integritet är en av de viktigaste valfrågorna.

Invandring, militant islamism och heltäckande slöjor brukar också ge laddade debatter, och Sverigedemokraterna är helt beroende av att invandringen ska bli en stor valfråga. Men i dag är det bara 3 procent av väljarna som prioriterar frågor om invandrare och flyktingar i valet. Henrik Oscarsson är professor och valforskare i Göteborg.

– Det visar väl att det är svårt att slå sig in i en svensk valrörelse som brukar handla om saker som är knutet till arbetsmarknadspolitiken, sysselsättning, ekonomi och välfärd. Att få in andra frågor i en valrörelse är utomordentligt svårt för små partier. Det är ju de två stora partierna, Socialdemokraterna och moderaterna, som väldigt mycket påverkar den politiska dagordning som finns, säger Henrik Oscarsson.

Men även en del frågor som de etablerade partierna gärna talar om kommer långt ner på väljarnas prioriteringslista. Kärnkraften är en hjärtefråga för både Centerpartiet och Folkpartiet, även om de har helt olika inställning till den. Men som valfråga kan kärnkraften inte på något sätt tävla med jobben, vården eller skolan. Bara tre procent av väljarna tycker att kärnkraften är en av de viktigaste valfrågorna.

Frågor om brott ska Moderaterna lyfta fram i sin valrörelse. Men även den frågan prioriteras bara av 3 procent av väljarna.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista