Beatrice Ask.

Ask backar från uttalanden om sexköpare

Justitieminister Beatrice Ask backar nu efter sina uttalanden om att misstänkta sexköpare borde få grälla kuvert i posten. Hon säger att hon ångrar att hon uttryckte sig klumpigt.

Beatrice Ask uttalade sig på ett seminarium förra veckan och har fått hård kritik från många håll.

Justitieministern sa bland annat att hon kunde tänka sig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för att ha köpt sex.

– Det är lite grann att du får skämmas på torget, sa Ask då.

I dag låter det annorlunda.

– På ett seminarium om ungdomar som prostituerar sig försökte jag diskutera risken för upptäckt som i sig är brottsförebyggande. Jag gav då ett exempel som blev konstigt. Jag anser inte att rättsväsende ska skicka kuvert med särskilda färger till vare sig misstänkta eller dömda och regeringen planerar inget sådant förslag, säger hon till TT.

Beatrice Ask ångrar sina uttalanden och säger själv att hon nu gör en pudel.

– Det var klumpigt uttryckt eftersom det kan och har missuppfattats. Det skymmer det viktiga, att vi måste fundera över hur ungdomar ska skyddas på nätet och i andra sammanhang där de riskerar att utnyttjas. Jag beklagar det.

Ask säger att hon har en mycket bestämd uppfattning om att man är oskyldig till dess att man har bevisats om att man har begått ett brott och att den som är dömd och har avtjänat ett straff ska vara fri.

Hon slår fast att sexköpare inte ska behandlas annorlunda än andra som begått brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".