Chefen för Europeiska centralbanken, Jean Claude Trichet, talar med IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn. Arkivfoto: Virginia Mayo/Scanpix.

Bråk om hjälp till Grekland splittrar EU

I morgon ska EU:s regeringschefer hålla toppmöte i Bryssel. Huvudämnet där är vilken ekonomisk strategi som ska gälla för EU. Men oenigheten om hur EU-länderna ska hantera Greklands ekonomiska kris håller helt på att ta över.

Fortfarande har inte euroländerna bestämt om de ska göra i ordning ett lånepaket Grekland kan utnyttja om det skulle behövas. Drygt 24 timmar innan toppmötet ska börja är det fortfarande oklart om euroländerna ska hålla ett eget möte strax innan mötet där alla får vara med ska börja.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso gick i går ut och sa att euroländerna borde förbereda ett lånepaket till Grekland. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har hittills avvisat det.

Tidigare har Tysklands finansminister Wofgan Schäuble sagt att euroländer som inte klarar av ekonomin inte borde få använda euron som valuta. Men att ett euroland ska tvingas lämna valutaunionen är helt otänkbart sa den Europeiska centralbankens chef Jean Claude Trichet i går.

Förutom oenigheten om Grekland finns också en diskussion om konkurrenskraft. Frankrikes finansminister Christine Lagarde har klagat över att Tyskland genom låga löneökningar skaffat sig konkurrenskraftsfördelar.

Det verkar ha lett till att EU:s ständige ordförande Herman van Rompuy nu vill ta upp en diskussion med regeringscheferna om det är möjligt att mäta ländernas konkurrenskraft och därmed utfärda en tidig varning för att ett land kan riskerar att förlora mark när det till exempel gäller hur mycket en vara eller en tjänst ska kosta.

Därmed skulle ett EU-land kunna få en signal om att de ekonomiska villkoren mellan länder är på väg att bli så stora att ett land riskerar att hamna i ekonomiskt underläge.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista