Blyförgiftning kan ge hjärnskador. Foto: Scanpix

Minst 200 skadade i kinesisk blyskandal

Fler fall av blyförgiftning har konstaterats i den kinesiska Hunanprovinsen. I dag kom en rapport om att 200 personer i länet Guiyang har konstaterad blyförgiftning.

Den kinesiska Hunanprovinsen har börjat en kampanj mot hälsofarliga industrier efter att ett stort antal barn drabbats av blyförgiftning. Blyskandalen i Hunan är bara en i raden av liknande händelser på den kinesiska landsbygden.

När rapporten kom i dag om att 200 personer i länet Guiyang i Hunanprovinsen har konstaterad blyförgiftning var det bara den senaste rapporten i raden av liknande händelser.

Många industrier på den kinesiska landsbygden följer inte miljöregler, men lokala myndigheter tillåter dem att fortsätta sin tillverkning eftersom myndigheterna sätter ekonomisk tillväxt framför allt.

Det är inte ovanligt att de som protesterar mot föroreningarna straffas.

Under flera år klagade till invånarna i grannlänet Jiahe över att deras barn hade hälsoproblem, beteendestörningar och dåliga skolresultat, men när en grupp bybor skulle åka iväg för att ta blodprov för blyförgiftning i september förra året, stoppades de av lokala myndigheter som var rädda för protester.

Över 50 personer greps och två av dem straffades med sex månader i häkte.

När Pekingtidningen Beijing News granskade fallet nyligen försvarade ordföranden för den lokala folkkongressen ingripandet mot byborna med att deras "motiv var oklara" och hävdade att om de hade tänkt åka iväg för en hälsokontroll borde de ha informerat myndigheterna i förväg.

Senare visade det sig att 250 av 397 barn i byn hade onormalt höga halter av bly i blodet och fyra myndighetspersoner i länet avsattes.

Det senaste året har rapporter om blyförgiftning kommit från många platser i Kina. Nyligen stängdes ett blysmältverk i Sichuan efter att barn runt omkring drabbats av blyförgiftning, och förra året bestämde myndigheter i Henanprovinsen att flytta 15 000 personer från ett förorenat område efter en liknande händelse.

Blyförgiftning kan bland annat orsaka utvecklingsstörningar och hjärnskador.

Enligt centrala miljömyndigheter i Kina rapporterades tolv tillbud där tungmetaller läckt ut och orsakat förgiftningar.

Men att slå fast hur många som verkligen drabbas av blyförgiftning eller andra hälsofarliga ämnen från industrier är svårt att säga eftersom lokala myndigheter ofta väljer att tysta ner miljöskandaler.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista