Flera frågetecken kring Greklands lån

EU-toppmötet i Bryssel på torsdag kan ge svar på hur den usla grekiska ekonomin ska räddas. Men såhär dagen före mötet så är oklarheterna fortfarande många.

Grekland behöver låna upp åtskilliga miljarder euro på finansmarknaderna nu under april och maj för att orka med att rulla sitt skuldberg. Men får Grekland nobben av marknadskrafterna skulle lösningen kunna vara att enskilda euroländer träder in och lånar ut pengar direkt till grekiska staten.

Det är ett förslag på en slags generell nödhjälpsmekanism som EU:s kommissionär för ekonomiska frågor Olli Rehn presenterar i en intervju med Svenska Dagbladet.

Förslaget ska han lägga fram på toppmötet på torsdag det skulle enligt Rehn fungera även fast länderna i eurosamarbetet i grunden har en så kallad no bail out-klausul, i fördraget, som går ut på att enskilda länder i kris inte ska kunna räkna med finansiellt stöd av de andra.

Den regeln kom ju till för att euroländerna skulle tvingas se till att hålla de egna statsfinanserna i ordning, men där befinner sig ju som bekant varken Grekland eller för den delen flera andra euroländer i dag.

Inför mötet ryktas det också om vissa omsvängningar från tunga länder som Frankrike och Tyskland, det handlar om de svåra stötestenarna att låta internationella valutafonden IMF kunna spela en avgörande roll ifall Greklands kris förvärras, och ifall det över huvud taget kan bli tal om någon ekonomisk räddningsaktion från EU:s sida.

Ekonomikommissionären Olli Rehn säger i intervjun med Svenska Dagbladet att han ser en öppning för att öppna för IMF men att EU måste leda hjälparbetet.

– EU har samlat på sig en massa erfarenheter om hur man hanterar länder i djup ekonomisk kris, säger Olli Rehn.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".