Vimmerby

Årets Alma-pris till Kitty Crowther

Uppdaterad: 16:25

Kitty Crowther, belgisk illustratör och författare, får 2010 års Alma-pris, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det tillkännagavs i Vimmerby i dag.

Juryns ordförande Larry Lempert avslöjade vinnaren klockan 13 på onsdagen i Kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

"Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen.

Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap." löd juryns motivering.

Kitty Crowther är illustratör och författare och bor och verkar i Belgien. Hon är född 1970 och har svensk mamma och engelsk pappa. Hon var inte på plats i Vimmerby men till P1:s Kulturnytt berättar hon om det omtumlande beskedet att hon fått priset.

– Jag är inte säker på att jag förstår vad som händer. Det är bara wow. Hur många gånger händer något sådant i ens liv? Som en stor gåva som du inte vet vad du ska göra med, säger Kitty Crowther.

Hon har hunnit med 24 egna bilderböcker och har dessutom illustrerat flera andra. Hennes bilder beskrivs som väldigt personliga i sitt tilltal och i historierna flyter ofta fantasi och verklighet ihop. Det handlar inte sällan om ensamhet och utsatthet som vänds till styrka. Och det gillar juryns ordförande Larry Lempert.

– Hennes skildringar, hennes respekt för barnet, hennes teknik, hennes berättarförmåga är allt det vi söker och som vi tidigare har definierat är i Astrid Lindgrens anda. Hon är en stor konstnär och en stor författare, säger Lempert.

För många är ändå Kitty Crowther är ganska okänt namn. Tioåriga Mathilda Lindström och tolvåriga Leo Minerskjöld som var med och sjöng vid ceremonin i Vimmerby fastnade ändå för bilderna när dom bläddrade i en av böckerna.

– Hon ritar ju på ett speciellt sätt. Hon ritar jättefint, en väldigt lagom text om man precis har börjat att läsa kanske, säger Mathilda Lindström.

– Den tro jag skulle kunna slå igenom stort på lågstadienivå, som första läsebok, säger Leo Minerskjöld.

Blir ni sugna på att läsa de här?

– Ja, lite, säger Mathilda Lindström.

– Jag blir sugen på att läsa den här för min lilebror, det verkar roligt, säger Leo Minerskjöld.

De 167 som var nominerade till priset har utsetts av institutioner och organisationer från hela världen. Svenska kandidater var illustratörerna Eva Eriksson och Ilon Wikland, författarna/illustratörerna Anna Höglund och Anna-Clara Tidholm, författarna Lennart Hellsing, Barbro Lindgren, Ulf Stark, Monika Zak och Thomas Tidholm.

Prissumman som är på fem miljoner svenska kronor delas ut årligen till en eller flera mottagare. Första gången priset delades ut var 2003 då Maurice Sendak fick det.

Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas med Alma-priset. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Förra året gick priset till den palestinska läsorganisation Tamer-institutet.

Priset som är världens största inom barn- och ungdomslitteratur är också tänkt att stärka barns rättigheter på global nivå. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne administreras av Statens kulturråd.

Svenska översättningar av Kitty Crowthers böcker (Källa: Alma-priset)

 • Är det dags? (Alors?), Berghs, 2008
 • Ivo & Vera på bio (Poka & Mine, Au cinéma), Eriksson & Lindgren, 2007
 • Vakna Ivo! (Poka & Mine, Le réveil), Eriksson & Lindgren, 2005
 • Sov gott, lilla groda (Scritch scratch dip clapote), Eriksson & Lindgren, 2005
 • Ekorrens födelsedag (L'anniversaire de l'écureuil: et autres fêtes des animau), Författare: Toon Tellegen, Alfabeta, 2003
 • Min vän Jim (Mon ami Jim), Eriksson & Lindgren, 1998
 • Anna-Karin Ivarsson
  anna-karin.ivarsson@sr.se

  Daniel Rundqvist
  daniel.rundqvist@sr.se