1 av 2
Astrid Lindgren
2 av 2
Nominerade svenskar.
Just nu

Årets Alma-pristagare tillkännages

Ekot sänder direkt från Vimmerby klockan 13 när det tillkännages vem eller vilka som får 2010 års Alma-pris, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

De 167 nominerade har utsetts av institutioner och organisationer från hela världen. Svenska nominerade är författarna/illustratörerna Anna Höglund och Anna-Clara Tidholm, illustratörerna Eva Eriksson och Ilon Wikland, författarna Lennart Hellsing, Barbro Lindgren, Ulf Stark, Monika Zak och Thomas Tidholm.

Prissumman som är på fem miljoner svenska kronor delas ut årligen till en eller flera mottagare. Första gången priset delades ut var 2003 då Maurice Sendak fick det.

Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas med Alma-priset. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Förra året gick priset till den palestinska läsorganisation Tamer-institutet.

Priset är också tänkt att stärka barns rättigheter på global nivå. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne administreras av Statens kulturråd.

Tidigare pristagare

2009 Tamerinstitutet

2008 Sonya Hartnett

2007 Banco del Libro

2006 Katherine Paterson

2005 Ryôji Arai,
        Philip Pullman

2004 Lygia Bojunga

2003 Christine Nöstlinger,
        Maurice Sendak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista