FN-kommitté inrättas för att hindra folkmord

En särskild kommitté inrättas inom FN för att förebygga folkmord och en särskild rapportör tillsätts. De två konkreta förslagen presenterade FN:s generalsekreterare Kofi Annan när han invigde den internationella folkmordskonferensen i Stockholm. Vid öppningsceremonin påmindes alla om det omfattande folkmordet i Rwanda för tio år sen, då över en halv miljon människor avrättades metodiskt.

Vid öppningsceremonin påmindes alla om det omfattande folkmordet i Rwanda för tio år sen, då över en halv miljon människor avrättades metodiskt.


Tio par tomma skor på rad på det upplysta podiet i ett mörklt Folkets Hus och vittnesmål om blod , våld och död gav en inramning till den fråga som ska besvaras här av de tusen delegaterna, frågan om hur man kan förhindra ett nytt folkmord.


Tro på det otroliga
Statsminister Göran Persson sa att orden aldrig mer, som uttalandes efter förintelsen, blivit något av en kliché.


–Vi kan inte ge någon garanti och det kan hända igen, sa statsministern.


–Vi känner igen filmskådespelare, märken och vi får ekonomisk information medan det händer och vi får också vittnesmål om våld och övergrepp, men vi måste bli bättre på att tro på det som verkar otroligt, sa Göran Persson.


Informationen fanns
FN-chefen Kofi Annan sa att det fanns information om planerna på massmordet, ändå lämnade FN Rwanda i stället för att förstärka sina trupper.


Kofi Annan lät ångerfull, men efterlyser nu en politisk vilja att agera i tid. Genom sitt förslag om en kommitté och en rapportör har han gett ett underlag för de kommande dagarnas diskussioner bland Folkmordskonferensens över tusen delegater.


Innan alla reser hem på onsdag ska en deklaration presenteras, som förhoppningsvis kan innehålla rekommendationer om hur ett folkmord kan förhindras.


Alice Petrén
alice.petren@sr.se