Ams kan inte förhindra svarta jobb via arbetsförmedlingen

Svarta jobb förmedlas via arbetsförmedlingens platsbank. Ams tycker sig inte kunna göra mycket mer åt det än att ta bort annonser om man får reda på att arbetsgivaren är oseriös. Det säger Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström.

– Ja det är bedrövligt att vi har svarta jobb i Sverige, att arbetsgivare erbjuder svarta jobb och att folk tar svarta jobb det är bedrövligt i sig, men det framgår säkerligen inte av de annonser vi har fått in. Får vi däremot vetskap om det så plockar vi bort sådana annonser direkt, säger han.


– De arbetsgivarna får inte möjlighet att annonsera hos oss igen om de inte kan bevisa att de följer regelverket, säger Lars Sjöström.


Viss kontroll görs
Arbetsförmedlingarna förgranskar platsannonserna så att de inte är diskriminerande och att vissa uppgifter om arbetstider finns med.


Någon närmare kontroll av att de erbjudna jobben är vita görs inte, visar P3-programmet Fronts rundringning på flera utannonserade jobb. Ganska snart kom det fram att arbetsgivaren erbjöd svartjobb.


Men enligt Lars Sjöström kan arbetsförmedlingarna inte göra mycket mer än att uppmana sökande att kolla med facket så att avtal finns och villkoren är de rätta.


Från fackligt håll väntar man sig mer av arbetsförmedlingarna. Det säger Wolfgang Ramstedt som är enhetschef hos Byggnads.


– Man litar ju på en myndighet. När det gäller en myndighet som har hand om att vidarebefodra en annons så tror ju arbetssökanden att det är seriöst och går att lita på. Jag skulle gärna se mer regler, att man tittar på att företag som annonserar efter folk är seriösa och även att man sätter upp regler på vad som krävs, säger Wolfgang Ramstedt.


Större kontroll inte möjlig, anser Ams
Men Lars Sjöström på Ams anser att det ligger utanför arbetsförmedlingarnas uppgifter att exempelvis kräva att arbetsgivarna skriver på en förbindelse om att jobben är vita.


– Vi kan ju inte kontrollera och begära att de ska skriva på ett papper att de inte bryter mot lagen. För det gäller alla medborgare att man ska inte bryta mot lagen, säger Lars Sjöström.


Vad gör ni för att hjälpa de sökande, talar ni om för dem vad de ska se upp med?


– Det viktiga är att de arbetssökande å ena sidan är väldigt uppmärksamma på det här och de flesta har ju klart för sig att man inte ska ta ett svart jobb. Det är ju det viktigaste egentligen, att man aldrig ska acceptera ett svartjobb. Gör man det så accepterar man och hjälper en svart marknad att överleva.


– Sedan är det viktigt att de arbetssökande har kontakt med de fackliga organisationerna, eftersom det är ett förhållande på arbetsmarknaden som fack och arbetsgivare har. Så information från de fackliga organisationerna och information från arbetsförmedlingarna och överhuvudtaget allmänt god kunskap om hur arbetsförmedlingarna fungerar, det är viktigt, säger Lars Sjöström.


Annika Digréus
annika.digreus@sr.se