norge

Skenande godståg dödade tre

Uppdaterad: 17:40
Tre personer omkom och flera skadades allvarligt när ett godståg spårade ur vid ett industriområde i Oslo i Norge. Vagnarna rullade flera kilometer innan tåget kraschade i hamnen strax efter 13-tiden i dag. Bjarne Wist arbetar vid Cargonet, som äger godsvagnarna.

– Vi vet inte hur fort vagnarna har rullat, men de väger runt 35 ton och det var 16 vagnar så det har varit stora krafter i rullning. Vi vill inte spekulera om orsaken, men vi har satt in alla krafter för att ta reda på det. Det här är en djupt tragisk situation för oss, säger Bjarne Wist, vid Cargonet som ansvarar för godstrafiken i Norge till norska TV2.

Förutom de tre som har bekräftats ha omkommit har även minst fem personer skadats och minst tre har förts till sjukhus. Ingen av de omkomna eller skadade ska ha befunnit sig i vagnarna. En av de skadade ska däremot ha suttit i en bil, som blev träffad av vagnarna.

Enligt Jernbaneverket skedde olyckan då 16 vagnar kom i rullning från godsterminalen Alnabru. Enligt vittnen rullade vagnarna sju kilometer genom staden tills de träffade ett kontorshus där delar av vagnarna välte i närheten av oljeterminalen vid Sjursöya i Oslo hamn. Flera vagnar föll i vattnet. Minst en person är fortfarande saknad.

Nyhetsbyrån NTB rapporterar om dramatiken då tåget spårade ur.

– Allt gick så otroligt fort. Vi hörde ett våldsamt brak, sade Sissel Lillehagen till norska TV2. Hon arbetar vid Nor Lines mittemot Statoils anläggning på Sjursöya. Vi uppfattade nästan inte vad som hände. Vi hörde ett brak och såg ett väldigt rökmoln, säger hon.

Ett annat ögonvittne, Vegard Halveg, arbetar på kajen.

-Jag sprang ut och såg att tåget kom oerhört mycket fortare än det skulle. Så välte tåget. Flera vagnar spårade ur.

Ett tredje vittne, Ivar Arnesen, säger att vagnsättet körde rakt genom alla avspärrningar, drog med sig hela byggnaden och även fick med sig flera bilar.

– Vanligen står det fullt med flygbensin i området där tågvagnarna kolliderade så det är otroligt att det ändå inte gick ännu värre, säger han.

Olyckan berör resten av tågtrafiken i området, skriver NTB.