Storbritanniens finansminister Alistair Darling. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.
Storbritannien

Svag brittisk ekonomi stor valfråga

I Storbritannien börja det dra ihop sig till parlamentsval och landets svaga ekonomi väntas bli den stora valfrågan. I dag presenterade regeringen sin budget och finansminister Alistair Darling betonade att ekonomin nu börjar se ljusare ut tack vare regeringens politik.

Nya siffror visar att det jättelika budgetunderskottet på närmare 2 000 miljarder kronor inte kommer att bli fullt så jättelikt som man trodde förut, men ändå nästan 12 procent av BNP. Det är det högsta hittills under fredstid.

Alistair Darling anser att det var tack vare de stimulansåtgärder som regeringen vidtog som krisen inte drabbade Storbritannien ännu hårdare. Men oppositionsledare David Cameron anser tvärtom att det är Labourregeringen som har förstört landets ekonomi och det hade finansministern kunnat säga i en mening istället för att prata i en timme.

Hur underskottet ska minskas, där går en skiljelinje mellan de två stora partierna. Labourregeringen vill ta det lite lugnt med besparingarna för att inte riskera ett bakslag i den ekonomiska återhämtningen medan de konservativa vill gå snabbare fram.

Det som finansminister Alistair Darling föreslår på kort sikt för att förbättra de statliga finanserna är till exempel höjd skatt för de med riktigt höga löner och höjda arbetsgivaravgifter.

Så mycket till valfläsk innehöll inte budgeten. Småföretagare lovades skattesänkningar och förstagångsköpare av hus som inte är dyrare än 2,2 miljoner kronor slipper stämpelskatt.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista