Portugal:

Krisen skrämmer inte svenska företag

Svenska företag som verkar i Portugal har inte låtit sig avskräckas av krisen för de portugisiska statsfinanserna.

– Tidningar och media pratar väldigt mycket om eurokrisen, men svenska företag tittar mer på den generella konjunkturen, när man nu ser ljuset i tunneln. Det är snarare så att svenska företag tittar mer på Portugal nu än vad de faktiskt gjorde för ett par år sedan, säger Henrik Kemkes, chef för det svenska Exportrådet i Lissabon.

I morgon ska parlamentet rösta om att ställa sig bakom det rekordhårda fyraåriga svångremspaketet, som premiärminister Sokrates minoritetsregering tagit fram.

Statsanställdas reallöner ska sänkas, möjligheten till skatteavdrag ska minskas och en rad stora infrastrukturprojekt ska skjutas på framtiden.

Portugal har drabbats hårt av den globala ekonomiska krisen. Den största delen av budgetunderskottet på nio procent har uppstått under de senaste två åren.

De svenska företagen i Portugal ser en ljusning i konjunkturen, och nu kan de bygga vidare på sin strategi för att övervintra.

– Under de här krisåren har svenska företag koncentrerat sig mer på att hitta var det finns pengar att hämta. Man kan peka ut områden som miljöteknik, framför allt biomassa, solenergi och man kan peka ut telekom och IT, som traditionellt är starka branscher här i Portugal.

Portugal är ett europeiskt låglöneland. Det har därför drabbats hårt av konkurrensen från länderna i öst med ännu lägre löner. Men nu syns tendenser till att viss tillverkning trots det faktiskt återvänder till Portugal.

– Två konkreta exempel är småskalig textilproduktion och plastgjutning, säger Henrik Kemkes, chef för Svenska Exportrådet i Lissabon.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista