Justitieminister Beatrice Ask.

Ask backar från uttalanden om sexköpare

Uppdaterad: 16:41
Justitieministern ångrar sina uttalanden om att misstänkta sexbrottslingar ska få grälla kuvert på posten. Justitieministern, gör en så kallad pudel, men vill dock inte låta sig intervjuas i radio eller tv.

Det är till nyhetsbyrån TT som justitieminister Beatrice Ask säger, citat: "Javisst, jag gör en pudel, det var klumpigt uttryckt eftersom det kan och har missuppfattats".

Det var i torsdags under ett seminarium om ungdomar och prostitution i riksdagshuset som Beatrice Ask, i en dålig ljudupptagning, sa så här om vad misstänkta sexköpare skulle kunna få utstå.

– Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla kuvert som man skickar hem till folk som är misstänkta för detta. För jag tror att det värsta som kan hända för många av dem som köper sex, det är att omgivningen får reda på att de varit ute i detta. Om frun får reda på det, om grannen får reda på det. Det är lite grann det där att få skämmas på torget.

Beatrice Ask fick snabbt kritik för sina uttalanden. Tomas Bodström, socialdemokrat och ordförande i justitieutskottet, krävde hennes avgång om hon inte tog tillbaka sina uttalanden. Bodström skrev att: "Vi kan inte ha en justitieminister som så uppenbart struntar i den mest grundläggande principen för rättssäkerhet: att man är oskyldig tills man är dömd.”

I dag gör justitieminister Ask ett formellt uttalande på regeringens hemsida att hon inte anser att rättsväsendet ska skicka kuvert med särskilda färger till vare sig misstänkta eller dömda. Och att regeringen inte planerar något sådant förslag.

Hon vill inte låta sig intervjuas i radio och hennes pressekreterare hänvisar till att hon inte har tid, och att hon har möten hela dagen. Men statsminister Fredrik Reinfeldt säger så här om att Beatrice Ask nu ångrar sina uttalanden:

– Jag tycker att hon hanterat detta precis som man ska göra. Det vill säga att ibland säger man saker som inte är helt rätt, och då tar man tillbaka det, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista