Äldre diskrimineras inom cancervården

Trots att äldre oftare får cancer, så får de mindre vård än yngre, visar en rapport som Cancerfonden presenterade i dag. Läkarna tvekar att sätta in behandling på äldre eftersom de vet för lite om det hjälper.

Äldreminister Maria Larsson tycker att det är oacceptabel diskriminering, men hon är inte förvånad över resultatet.

– Jag stöter på ganska mycket av det. Jag har sett det tydligt när det gäller exempelvis stroke-vården, där både tillgången till snabba insatser, läkemedel och inte minst rehabiliteringsinsatserna skiljer mellan olika åldrar. Och det tycker jag är oacceptabelt.

Det finns ingen lag som tillåter åldersdiskriminering i vården. Ändå diskrimineras de äldre inom cancervården, hävdar Cancerfonden i sin årliga rapport.

Personer över 65 år undersöks för cancer mer sällan, visar flera studier. Därför upptäcks tumörerna sent, då de är större. Och när väl cancerdiagnosen är klar, är det inte självklart att man får behandling, om man är över 65.

Läkarna är osäkra om det hjälper, då det forskas alltför lite på äldre.

– Det får ju konsekvenser i form av lidande och kanske också förkortad livslängd, säger Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin.

Varken Cancerfonden eller regeringen vill öronmärka pengar till cancerforskningen för att tvinga fram fler tester på äldre.

Äldreminister Maria Larsson tror mer på andra styrningsmedel. Till exempel har regeringen avsatt drygt 75 miljoner kronor de kommande tre åren för att landstingen ska utveckla nya behandlingsmetoder.

– Vi skriver tydligt nu när man ska ansöka om pengar för att upprätta regionala cancercentra att man ska peka på vilka insatser man vill göra för att minska skillnader mellan befolkningsgrupper.

Oppositionens talesperson i vårdfrågor, Ylva Johansson, säger att problemet är att de nationella riktlinjerna för cancervården är frivilliga.

– Vi socialdemokrater vill att de ska bli obligatoriska, säger Ylva Johansson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista