1 av 2
Underleverantörerna drabbades hårt när Ericsson lade ner. Foto: Nuri Kino/SR.
2 av 2
Connects vd Fidel Tekie. Foto: Nuri Kino/SR.

Ericsson krävs på tiotals miljoner

Ericsson krävs på tiotals miljoner kronor av en underleverantör i Etiopien. Nitton etiopiska tjänstemän är åtalade för korruption och i samband med att de etiopiska tjänstemännen greps lades större delen av Ericssons verksamhet ned. Det drabbade underleverantörerna hårt.

I förra veckan avslöjade Ekot att nitton etiopiska tjänstemän är åtalade för korruption, bland annat för sina kontakter med Ericsson.

En av underleverantörerna, Connect Ethiopia, kräver via sin svenske advokat Wodek Kleinwichs telekomföretaget Ericsson på ersättning för obetalda fakturor och förlorad vinst.

Advokaten säger att han helst ser att parterna inleder en förhandling. Tvisten kommer annars att gå till en skiljedomstol i England eftersom det är så kontraktet är upprättat.

Kleinwichs vill inte avslöja hur mycket Ericsson krävs på men säger att det handlar om tiotals miljoner kronor.

– Ja, de har brutit ett pågående avtal. Det får ju jämställas med en hävning och för att häva ett avtal krävs väsentlig grund för hävning och någon sådan har inte funnits. Alltså är det en obefogad hävning och en obefogad hävning innebär att den förfördelade parten inte bara ska ha rätt till de kontraktuella prestationerna utan även rätt till skadestånd.

Connects vd Fidel Tekie säger att problemen började när 24 tjänstemän vid det etiopiska telebolaget Ethiopian Tele Communication greps för några år sedan.

Ekot kunde i lördags berätta om misstankarna mot 19 av de etiopiska tjänstemännen som fortfarande efter drygt två år är häktade. De misstänks bland annat för att orättmättigt ha favoriserat Ericsson vid upphandlingen av uppbyggnaden av Etiopiens GSM-nät.

Två Ericssonchefer som vill vara anonyma berättar att telekomföretaget lade ned större delen av sin verksamhet i samband med gripandet av de etiopiska tjänstemännen. Underleverantören Connect lämnades med upprörda arbetare som inte kunde få betalt.

Ericssoncheferna bekräftar att man slutade betala underleverantörer. Connects vd Fidel Tekie har sedan dess i tre år försökt få betalt för att i sin tur kunna betala arbetarna men fått kalla handen av Ericsson.

När Ekot ber Ericsson kommentera uppgiften om att de i flera år krävts på obetalda fakturor och förlorad vinst skriver Ericssons ene presschef Fredrik Hallstan i ett mejl:

”Vi var helt enkelt inte nöjda med de tjänster som de utförde åt oss. För att avsluta diskussionerna med Connect så erbjöd vi ändå en förlikning som de avböjde. Senast vi hade kontakt med Connect, då vi på ett seriöst sätt diskuterade förlikning var i mars 2009 i Addis Abeba."

Men i mejlkommunikation Ekot har tagit del av ges en annan bild. Där skriver Ericssonchefer att de är nöjda med Connect Ethiopias insatser men att yttre omständigheter har lett till att man inte kan fullfölja avtalet.

Nuri Kino
nurikino@gmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista