Portugal får sänkt kreditbetyg

I dag kom beskedet att kreditbetyget sänks för Portugal. Kreditvärderingsföretaget Fitch sänker landets status till AA- med tillägget ”negativa utsikter".

Beskedet har spätt på oron för hur euroländerna ska hantera den statsfinansiella krisen som drabbat Grekland.

Den omedelbara reaktionen på det sänkta kreditbetyget blev att euron gick ner till den lägsta kursen mot dollarn på 10 månader och att aktiebörserna föll runt om i Europa. 

Detta samtidigt som det fortfarande kommer spretiga och motsägande besked från euroländerna; Om, och i så fall hur, Grekland ska eller bör få hjälp med att inom kort skramla ihop lån på runt 20 miljarder euro för täcka nya budgetunderskott och för att rulla sin stora statsskuld framför sig.

Detta händer samtidigt som bland annat Frankrike och Spanien kräver att ett extra toppmöte för de 16 euroländerna ska hållas innan EU:s ordinarie toppmöte börjar i Bryssel i morgon.

Ovissheten om det blir så är stor. Inte minst därför att Tyskland envist hävdat att Grekland bör reda ut sina problem utan hjälp från övriga euroländer och att Grekland om så krävs får vända sig till Internationella valutafonden, IMF. 

Men samtidigt finns det uppgifter om att Frankrike och Tyskland kan ha mejslat fram en principplan för hur ett eventuellt stöd ska utformas om ett medlemsland hamnar i kris.

Frågan är inte mindre komplicerad av att euroländernas gemensamma och i princip självständiga centralbank, ECB, inte heller tycks ha en enig uppfattning om hur krisen i eurozonen ska hanteras.

Den senaste åsikten från en ledamot i ECB:s direktion är att ett stöd från IMF till Grekland kan skada förtroendet för euron och kan hota ECB:s oberoende ställning. 

I det läget kom alltså beskedet att ett Portugal får sänkt kreditbetyg och att oron därmed ökat för att problemtyngda euroländer som till exempel Portugal, Spanien och Irland ska smittas av den grekiska skuldkrisen.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista