Fransk läkemedelsaffär i mångmiljardklassen

Den franska läkemedelskoncernen Sanofi-Synthélabo kommer att lägga ett fientligt bud på den fransk-tyska
konkurrenten Aventis värt 50 miljarder euro, motsvarande 457 miljarder kronor. Budet har godkänts av Sanofis styrelse  och består av 80 procent i aktier och resten i kontanter, enligt vad som kommit fram. Läkemedelsbranschen blir därmed lite mer koncentrerad, men präglas fortfarande av många nästan lika stora spelare.

Aventis ligger på 8:e plats på 10-i-topplistan över världens största läkemedelsföretag. Om affären går igenom och det mindre Sanofi lyckas med övertagandet så ritas tio-i-topplistan om lite grann över världens största läkemedelsföretag.


Störst är amerikanska Pfizer och och på andra plats ligger brittiska Glaxo Smithkline. Den nya franska giganter blir ungefär lika stor som sin brittiske konkurrent, mätt i omsättning. Ungefär 25 miljarder euro handlar det om. Räknar man i euro blir fransmännen rent av större, eftersom dollarn har har tappat så kraftigt mot euron.


Sanofis två största ägare har gett sitt godkännande till budet och klartecken behövs även från konkurrensmyndigheterna.


Det som styr utvecklingen är enorma kostnader för forskning och utveckling för att få fram nya läkemedel. Men till skillnad från en rad andra branscher så är bolagen i läkedemedelsbranschen nästan lika stora allihop, om man mäter i försäljning.


Visserligen seglar Pfizer och GlaxoSmithCliene lite före dom andra storleksmässigt, men skillnaden mellan dom övriga bolagen på 10-i-topplistan är inte så stor. Det finns ingen global dominant motsvarande Nokia i telekom, och inte heller någon motsvarighet till dom tre dominerande tillverkarna i bilbranschen. Även om dagens affär kan vara ett steg mot tre stora.


Vid sammanslagningar försöker man hitta lösningar som innebär att parterna har få eller inga produktområden som
överlappar varandra. I det här fallet är lösningen också internt fransk, vilket ses som en fördel i Frankrike att ingen utländsk aktör är spekulant.


För svensk läkemedelsindustri har resonemanget varit tvärtom, när brittiska och amerikanska bolag har plockat russinen ur kakan.