Carl Bildt besöker Turkiska ungdomsförbundet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
efter folkmordsbeslut:

Bildt oroas för spänningar mellan grupper

Utrikesminister Carl Bildt är orolig för att spänningarna mellan olika invandrargrupper i det svenska samhället ska öka. Detta som en följd av att riksdagen nyligen antog ett uttalande om att hundratusentals armeniers död i dåvarande osmanska riket var ett folkmord.

I dag träffade han företrädare för det Turkiska ungdomsförbundet i Stockholm.

– Mitt besök handlar mycket om att säga att så här får det inte bli och vi får inte importera gamla historiska konflikter långt bort ifrån och mitt in i det svenska samhället.

Medlemmarna som har samlats i Turkiska ungdomsförbundets lokaler, och som träffar utrikesministern över en bricka med lunchsmörgåsar och turkiskt te säger sig redan ha märkt av det som Carl Bildt är orolig för.

Riksdagens uttalande om det som hände för snart hundra år sedan i det som nu är Turkiet har rört upp starka känslor i Sverige i dag. Serpil Önal är kanslichef.

– Vi har fått hot till vårt kansli och jag har precis fått ett meddelande där det framgår att det uppstått bråk mellan olika etniska grupper där våra medlemmar går i skolan.

Enligt Serpil Önal har en del medlemmar med assyriskt ursprung hållt sig borta från förbundets aktiviteter sedan riksdagens beslut. Och Carl Bildt är orolig för att en polarisering mellan grupperna kan få konsekvenser för deras integration i det svenska samhället.

– Jag har sett detta i andra fall. Balkankonflikterna som ibland har tenderat att importera konflikter till det svenska samhället och som då ställer den ena invandrargruppen mot den andra på ett sätt som skapar en oförsonlighet och som både försvårar försoning och integration i det svenska samhället.

För att motverka spänningarna avser Carl Bildt att träffa också företrädare för de folkgrupper som riksdagen slagit fast föll offer för folkmordet och Serpil Önal på turkiska ungdomsförbundet hoppas på att förbundet så småningom ska kunna återuppta den dialog med den andra sidan, samtal som nu ligger nere. Men än så länge är känslorna för upprörda.

– Vi vill gärna träffas igen men vi måste vänta in lugnet så att det inte blir så kraftig debatt, säger Carl Bildt.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".