Miljardsatsning i Norrbotten kritiseras

200 miljarder kronor beräknas investeras i stora byggprojekt i Norrbotten de kommande tio åren. Men satsningarna på gruvor, vindkraft och järnväg möter nu kritik.

De kommer inte att generera någon befolkningsökning och få stadigvarande arbetstillfällen, menar Nils-Gustav Lundgren, professor i ekonomisk historia på Luleå tekniska universitet.

– Medan investeringarna genomförs har byggsvängen nytta av det men på längre sikt så är det inte säkert att det har någon större betydelse.

Totalt beräknas att tusen miljarder kronor kommer att investeras i näringslivet i norra Norge, Sverige och Finland de närmaste tio åren. Här i Sverige handlar det framförallt om satsningar på byggen av järnvägar, gruvor och vindkraft.

Men det kommer inte att leda till någon befolkningsökning på de mindre orterna som berörs och som redan i dag har problem med utflyttning, menar Nils-Gustav Lundgren.

– Poängen med de här stora investeringarna är att det ska vara ännu mindre folk när de är genomförda i produktionen. Då blir det mindre folk i industriorterna och då blir de mindre attraktiva.

Resonemanget bygger han på en gemensam nyligen gjord studie från Umeå universitet, Luleå universitet och Mittuniversitetet. Den grundar sig bland annat på 2 500 norrlänningars enkätsvar på hur de ser på jobbmöjligheter och hemvist i framtiden.

Även studier från Tillväxtverket har visat att den ekonomiska utvecklingen inte kommer att bli lika positiv i Norrland som den antas bli i storstadsregionerna.

I de nordligaste länen borde det istället satsas på tjänsteproduktion, säger Nils-Gustav Lundgren.

– De lokala och regionala effekterna blir mindre och mindre hela tiden. Vi måste ha andra näringar och det är framförallt tjänstenäringar som producerar för lokal marknad och regional marknad. Det är ju det som ökar sysselsättningen.

Nils Eklund, Luleå 
nils.eklund@sr.se

 Samarbete med SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista