Forskare ska granska journalerna. Foto: Mahesh Kumar A/Scanpix.

Misshandel av spädbarn ska undersökas

Mycket tyder på att misshandeln av spädbarn ökat i Sverige på senare år. Nu ska forskare försöka ta reda på om det är en verklig ökning eller om det är så att sjukvården blivit bättre på att upptäcka misshandeln.

Staffan Janson är barnläkare och professor i folkhälsovetenskap.

– I samtliga åldersgrupper hade fallskadorna minskat, utom för spädbarnen där det i stället fanns en ökning. Den mest tydliga ökningen var faktiskt fallskador med skada på huvudet, säger Staffan Jansson.

Sedan 1980 har barnmisshandeln totalt sätt minskat kraftigt i Sverige. 1980 uppgav var tredje förälder att man slagit sitt barn någon gång under det året.

Tjugo år senare hade siffran fallit till en förälder av hundra som uppgav att man slagit sitt barn. Men en närmare granskning av statistik från socialstyrelsens olycksfallsregister och föräldraenkäter visar däremot att misshandeln av spädbarn ökar.

– Det finns en del som säger att ökningen nog inte är verklig utan att den hänger ihop med en förbättrad diagnostik av skallskador hos småbarn. Det kan vi se efter om det är så.

Man vet inte om den här ökningen som man har kunnat påvisa beror på bättre diagnostik, men det finns å andra sidan ingenting som tyder på en minskning?

– Nej, det gör det inte. Det finns ingenting alls som tyder på en minskning. Inte från år 2000.

Det är alltså oklart om sjukvården blivit bättre på att ställa rätt diagnoser som gör att fler misshandelsfall upptäcks eller om det är frågan om en verklig ökning.

Forskarna kommer att granska samtliga journaler i Karlstad och Falun där barn skadats. En ny nationell föräldrastudie om barnmisshandel inleds också i höst och forskarna hoppas att den skall komplettera den bild man får av granskningen av sjukhusjournalerna.

Oavsett vilket resultatet blir finns det, enligt professor Staffan Janson, en odiskutabel sanning:

– Det är alltid de minsta barnen man har slagit mest. I västerlandet har det alltid varit så. Det är också de som är mest oskyddade, eller hur?

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista