EU-regler för foder ska hindra salmonella

För att hindra spridningen av salmonella vill den europeiska smittskyddsmyndigheten EFSA att EU ska skärpa reglerna för foderhantering.

– Det man ofta inte tänker på är att livsmedel ska vara salmonellafria för att inte vi ska bli sjuka och det gäller på samma sätt för djuren. Deras foder ska också vara fritt från salmonella, annars infekteras djuren och då förs det över till livsmedlen, säger professor Martin Wierup vid SLU som sitter i EFSA:s vetenskapliga råd.

Inom EU är salmonella den vanligaste smitta som sprids med mat. EU har hittills inte prioriterat salmonellabekämpning bland djur som ett sätt att hindra smitta.

Men det har Norge och Sverige gjort och därför är salmonellan ovanlig bland grisar, kor och fjäderfä här.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten EFSA:s vetenskapliga råd har beslutat att rekommendera EU att skärpa sina åtgärder och införa skyddsregler som liknar de svenska.

– Nu ser man att man måste gå i djurbesättningarna. Det är en jättestor utmaning att sänka nivån i djurbesättningarna och i foderfabrikerna.

För några år sedan drabbades Sverige av två omfattande salmonellautbrott på 78 gårdar. Saneringen kostade många miljoner kronor. Men tack vare att salmonella är sällsynt här blev det också tydligt varifrån den kom.

När Martin Wierup utredde orsakerna till epidemin åt Jordbruksverket fann han att de foderfabriker som köpt salmonellasmittad soja från Brasilien misslyckats med att döda smittan.

 – De gjorde fel när man läser i facit. Man kunde inte hantera den smittan. Köper man från Sydamerika är ofta är 30 procent av fodret som kommer in salmonellakontaminerat .

– Man måste ha mycket stränga säkerhets- och kvalitetskontroller för att hantera detta. Det är inte lätt att göra det. Det har med facit i hand brustit i det sammanhanget.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista