Kvinnliga chefer tjänar fortfarande minst

Gapet mellan kvinnors och mäns chefslöner ökar. Det visar en ny undersökning från fackförbundet Ledarna. Någon förklaring till varför gapet ökar finns inte.

Annika Elias är förbundsordförande för Ledarna, som organiserar chefer.

– Det som är djupt bekymmersamt för det första är att det överhuvudtaget är någon skillnad. Det andra är att det har gått åt fel håll – att skillnaden har ökat, säger hon.

Medianlönen för kvinnliga chefer är 34 000 kronor i månaden medan deras manliga kolleger tjänar 1 600 kronor mer, visar undersökningen från Ledarna där 65 000 chefers löner granskats.

Efter att en rad faktorer räknats bort, som till exempel utbildningsnivå och erfarenhet, återstår fortfarande en löneskillnad på 4,5 procent.

Det oförklarade gapet har dessutom ökat jämfört med när samma undersökning gjordes för ett år sedan.

– Det beror sannolikt på att man inte har tillräckligt bra strukturer för lönesättningar i företagen utan man låter ovidkommande saker som till exempel kön spela in när man sätter lön.

– Man har inte tillräckligt objektiva kriterier för lönesättning helt enkelt, säger Annika Elias.

Förutom att det finns oförklarliga löneskillnader mellan kvinnliga och manliga chefer visar undersökningen också att kvinnliga chefer i större utsträckning jobbar i branscher där lönerna generellt sett är lägre - i till exempel servicebranschen, som chefer för städbolag, på hotell och restauranger och inom skolmåltidsverksamhet.

Dessutom får män oftast de högsta chefsbefattningarna, som till exempel vd-poster medan kvinnor i större utsträckning är till exempel avdelningschefer och gruppchefer.

Att det finns oförklarliga skillnader i lönerna mellan kvinnliga och manliga chefer och att gapet ökar ser Annika Elias inte bara som något orättvist, utan även som något riskfyllt.

– Det är också en allvarlig fråga därför att vi står inför en generationsväxling på arbetsmarknaden. Inte minst kommer många chefer att gå i pension.

– Då behöver arbetsgivarna kunna attrahera de med bäst kompetens och det gäller oavsett om man är man eller kvinna.

– Det är klart att det finns en risk att unga kvinnor som är duktiga och engagerade väljer bort chefsyrket om de ser att man inte blir värderad på samma sätt, säger Annika Elias förbundsordförande för Ledarna.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Chefslöner

Chefers medianlön för ett år sedan:

Kvinnor: 33 200

Män: 34 400

Skillnad: 1 200

Årets undersökning:

Kvinnor: 34 000

Män: 35 600

Skillnad: 1 600

Totalt finns omkring en halv miljon chefer. 31 procent av dem är kvinnor, 69 procent män.

Bara 0,5 promille av alla chefer är vd:ar eller direktörer i stora börsnoterade bolag.

Undersökningen gjordes fjärde kvartalet 2009 och bygger på 65 800 chefer.

Källa: Ledarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.