Krisen har drabbat grekerna hårt. Foto: Petros Giannakouris/Scanpix.

Grekland pressas att köpa militärmateriel

Grekland har pressats att ge löften om att köpa försvarsmateriel för tiotals miljarder kronor. Detta trots att landet står på gränsen till statsbankrutt.

Senare i dag inleder EU ett toppmöte som sannolikt kommer att avgöra Greklands öde.

Tyskland och Frankrike kommer att spela en avgörande roll och nu står det klart att det skuldtyngda Grekland de senaste veckorna har pressats till att utfästa sig att köpa militär utrustning för motsvarande tiotals miljarder kronor av just Frankrike och Tyskland.

Detta väcker vrede i Grekland.

– Det blödande grekiska folkets pengar ska inte användas till att köpa president Sarkozys fregatter eller förbundskansler Merkels stridsflygplan, sa Ilias Ilipoulos när jag träffade honom för ett par veckor sedan i Aten. Han är ledare för en av Greklands största fackföreningar.

Både Tyskland och Frankrike hade då bedrivit påtryckningar mot Grekland i månader.

De senaste veckorna har de fått åtminstone en del av sin vilja igenom.

För en vecka sedan meddelade Greklands premiärminister Papandreu, att landet genomför köpet av en tyskbyggd ubåt med en prislapp på åtminstone tre miljarder kronor. 

Det avslutade en tvist som pågått sen 2006, då den grekiska marinen vägrade att ta emot u-båten eftersom den bedömdes ha så många fel att den inte gick att använda.

Grekland har sagt att landet omedelbart ska försöka sälja u-båten till något annat land.

Papandreu har nu också utlovat att den grekiska flottan ska köpa sex fregatter som är tillverkade i Frankrike. Prislappen beräknas bli motsvarande 25 miljarder kronor.

Ingen vill förstås bekräfta att de här uppgörelserna är kopplade till försöken att få Frankrike och Tyskland att leda en räddningsaktion för Greklands sargade ekonomi.

Grekiska kommentatorer påpekar förstås det anmärkningsvärda i att ett land som kanske står inför statsbankrutt just nu väljer att storhandla krigsmaterial. Särskilt mot bakgrund av att en del i Greklands sparpaket går ut på att minska försvarsbudgeten.

Grekland har EU-ländernas största försvarsbudget, sett som andel av bruttonationalprodukten. Fransk och Tysk vapenindustri är stora leverantörer.

Just nu hoppas franska tillverkare på att få sälja 15 helikoptrar för motsvarande fyra miljarder. Både Tyskland och Frankrike konkurrerar om order på dussintals stridsflygplan.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".