Sverige snuvades på toppjobb i EU

Under det svenska EU-ordförandeskapet blev Sverige av med ett tjänstemanna-toppjobb i EU-kommissionen - ett offer i det politiska spelet när kommissionärsposterna fördelades.

Det handlar om EU:s enda svenska generaldirektör. Han heter Jörgen Holmquist och är just nu högste tjänsteman för ett av EU:s absolut viktigaste områden, den inre marknaden.

Jobbet fick den svenske före detta regeringstjäntemannen Holmquist efter att ha varit generaldirektör för fiskefrågor. Hans problem började när fransmannen Michel Barnier blev kommissionär för den inre marknaden.

Franske presidenten Nicolas Sarkozy jublade då litet väl högt och sa att nu skulle det bli ordning på finansmarknaden. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown blev då rasande över hotet mot den viktiga finansmarknaden i London.

För att lugna Brown lovade då EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso att Barnier skulle få en brittisk generaldirektör.

Holmquist fick därmed sparken rakt av.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sa enligt vad Ekot erfar till Barroso att tillvägagångssättet var ytterst osnyggt.

Barroso lovade att Sverige skulle få kompensation i form av ett annat EU-toppjobb.

Det jobb det handlade om var generaldirektör för handelsfrågor. Men det visade sig att generaldirektören där David O'Sullivan inte hade lust att flytta på sig.

Holmquist hade dessutom enligt uppgift till Ekot ingen lust med att låta någon annan bli sparkad på det sätt han själv varit med om.

Att ge Holmquist något utlandsjobb har också visat sig vara svårt. Särskilt efter det att Sveriges utrikesminister Carl Bildt offentligt angripit EU-kommissionens ordförande för att ha gett jobbet som EU-ambassadör i USA till sin närmaste man i Bryssel.

Resultatet är att Sverige verkar vara på väg att bli utan toppjobb i Bryssel.

Jörgen Holmquist själv överväger, enligt vad Ekot erfar, att lämna EU-kommissionen och i stället ta jobb i näringslivet.

Ekot har talat med Holmquist som säger att han inte vill kommentera uppgifterna som ändå bekräftas för Ekot av en rad andra källor.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se