Politisk förtryck breder ut sig i Etiopien

Den etiopiska regeringen fortsätter att skrämma oppositionspolitiker, journalister och människorättsaktivister inför presidentvalet i maj.

Detta enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch som i en ny rapport beskriver hur yttrandefriheten har inskränkts och att folk i allmänhet inte törs utmana den politiska makten i landet utan risk för repressalier.

Förtrycket i Etiopien är subtilt och smygande och består av hot och trakasserier.

På senare tid har det kommit flera rapporter om hur oppositionspolitiker har gripits, misshandlats eller mördats, journalister har fängslats och tidningar har känt sig tvingade att lägga ner.

Den amerikanska radiokanalen Voice Of America genomför numera sina sändningar till Etiopien via satellit eftersom den etiopiska regeringen stör sändningarna som de påstår innehåller "destabiliserande propaganda".

Human Rights Watch beskriver hur regeringspartiets kontroll av oliktänkande sker redan på by- och distriktsnivå där regeringspartiet sedan lokalvalen 2008 dominerar stort.

Det är distriktens tjänstemän som beslutar över utdelning av mat till behövande, distribution av utsäde och gödning, det är de som sköter remisser för sjukvård och beslut om skolgång. Redan här blir de som stödjer oppositionen straffade och utfrysta. 

Enligt regeringspartiet EPRDF och president Meles Zenawi som har regerat i 19 år så håller Etiopien på att demokratiseras. Men debattklimatet i dag är långt ifrån detsamma som inför valet 2005 då fältet var öppet för politiska debatter.

Bakslaget då kom när valresultatet visade att regeringspartiet återigen hade segrat. Oppositionens gatuprotester ledde till att 200 människor dödades och att tusentals människor greps.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se