Kommunalt uranveto kan bli verklighet

I dag kan regeringen råka ut för en motgång i riksdagen. Den rödgröna oppositionen har lagt ett förslag om att kommunerna ska få lägga in veto mot uranletning och flera borgerliga politiker har sagt att de ska stödja förslaget.

Riksdagen debatterade frågan i går kväll.

– Vi har sett vad uranbrytning leder till runt om i världen. Vi vill inte att det ska bli det som kommer att följa i Sverige också. Vi vet att det har svåra miljökonsekvenser och hälsokonsekvenser och att det är en riskabel verksamhet, säger Miljöpartiets Per Bolund.

Efter stigande världsmarknadspriser på uran har över hundra företag har sökt tillstånd att provborra efter uran i Sverige.

Men de rödgröna har lagt ett förslag i riksdagen om att försvåra uranletning. Kommunerna ska ha rätt att säga nej, tycker Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

De rödgröna tycker att de gamla kärnkraftsmotståndarna i Centerpartiet borde vara emot uranbrytning också och rösta för förslaget.

Centerpartiet har haft svårt med frågan. Flera ledamöter har tidigare sagt att det tänker gå emot sin egen partiledning.

Centerpartisten Eva Selin är för ett kommunalt veto mot provborrning.

– Ja, det tycker jag.  Kommunalt veto, prospektering och sedan kanske stärka markägarna då som få sina områden sönderborrade.

Det krävs fyra borgerliga avhoppare för att de rödgröna ska vinna. Nio centerpartister har tvekat under hösten men bara två har sagt att de tänker rösta med oppositionen, centerpartisterna Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren.

Till det kommer en före detta moderat, Göran Thingwall. Fattas alltså en enda röst för att regeringen Reinfeldt ska drabbas av en motgång.

Upplagt för dramatik alltså eller kanske ett rejält antiklimax. För under riksdagens debatt var ingen av avhopparna uppe i talarstolen och kanske har inte oppositionen de röster som behövs.

Centerpartisten Per Åsling som tidigare inte velat avslöja hur han ska rösta sa sent i går kväll att han tänker avstå helt.

– När jag väger ihop det hela kommer jag att avstå från att rösta.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista